Kalemegdan dobija novo ruho! Radovi na tri velika projekta: Zindan i kapija Karla VI zasijaće novim sjajem

04.04.2022

17:30

0

Kada je reč o sistemu video-nadzora, predviđene su 64 lokacije sa ukupno 67 IP kamera visoke rezolucije

Kalemegdan dobija novo ruho! Radovi na tri velika projekta: Zindan i kapija Karla VI zasijaće novim sjajem
Kalemegdan - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Beogradska tvrđava Kalemegdan najatraktivnija je turistička destinacija u prestonici koju godišnje poseti oko dva miliona turista, a trenutno se na njoj izvode radovi na tri velika projekta.

Naime, u decembru prošle godine na Kalemegdanu je započeta rekonstrukcija Kapije Karla VI, kao i Zindan kapije, a u toku je i postavljanje video-nadzora i bežičnog interneta.

- Kako je prošlo gotovo pedeset godina od poslednjih konzervatorskih intervencija, na starom zdanju kapije Karla VI uočljive su znatne promene. Stanje kamene fasade je alarmantno jer je delom u fazi raspadanja i sanacija je bila neophodna. Na ovom objektu, osim obnove oštećenih delova, biće urađena i hidroizolacija - rekli su za 24sedam u JP "Beogradska tvrđava".

Beoinfo
 

Ističu i da je potrebno u celini obnoviti kamene skulpture središnjeg i bočnih trofeja sa glavne fasade, uz obnovu delova koji nedostaju.

- Ugovorena vrednost radova bez PDV-a iznosi 25 miliona dinara. Radovi su počeli krajem decembra prošle godine, a predviđeno je da budu završeni u roku od 360 dana - kažu iz JP "Beogradska tvrđava".

Kapija Karla VI izgrađena je na samom početku austrijske vladavine u Beogradu, između 1718. i 1720. godine.

Zindan kapija

Zindan kapija je počela da se gradi između 1440. i 1456. godine, kada su Turci počeli da opsedaju Beograd, kako bi ga osvojili od Mađara.

Kako su za 24sedam istakli u JP "Beogradska tvrđava", radovi na obnovi kapije počeli su, takođe, krajem decembra prošle godine.

Beoinfo
 

- Projektom obnove predviđena je restauracija urušenog svoda prolaza kapije, čime bi se sprečilo dalje propadanje ovog prostora. Predviđena je sanacija gornjih površina svih svodova, uz izvođenje radova na odvodu i drenaži vode. Na taj način će se sprečiti prodor vlage u podzemne prostore unutar bedema, kao i u zidove crkve Ružice. Planirana je i rekonstrukcija drvenih tavanica u kulama, kao i postavljanje prozora, ulaznih vrata i sanacija podzemnih prostorija - kažu u nadležnom preduzeću.

Vrednost radova bez PDV-a iznosi 120 milina dinara, a planirao je da rekonstrukcija bude završena u roku od 540 dana.

Video-nadzor i bežični internet

Kada je reč o sistemu video nadzora, predviđene su 64 lokacije sa ukupno 67 IP kamera visoke rezolucije.

- Za lokacije gde ne postoje mogućnosti montaže kamera, predviđena je instalacija novih stubova visine četiri metra. Na Kalemegdanskoj tvrđavi i u parku Kalemegdan biće instalirana i bežična internet mreža sa ukupno 16 pristupnih tačaka, koje će biti na lokacijama gde se najčešće zadržavaju posetioci, odnosno turisti - kažu za 24sedam iz JP "Beogradska tvrđava".

24sedam/Goran Sivački
 

Radovi na postavljanju kamera i bežičnog interneta počeli su u decembru, a procenjeni su na 44 miliona dinara bez PDV-a.

Predviđeni rok za završetak radova je 340 dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike