Obeležen Međunarodni dan porodice u opštini Novi Beograd: Cilj je da svako dete dobije mogućnost odrastanja u dobrog i odgovornog čoveka!

15.05.2024

23:05 >> 23:13

0

Autor: J. J.

Organizovane su dve panel diskusije u kojima su izneti primeri dobre prakse ali i zaključci u vezi sa temom podrške porodici

Obeležen Međunarodni dan porodice u opštini Novi Beograd: Cilj je da svako dete dobije mogućnost odrastanja u dobrog i odgovornog čoveka!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Povodom Međunarodnog dana porodice u gradskoj opštini Novi Beograd održana je konferencija "Porodica pred izazovima savremenog društva - mogućnosti podrške i unapređenje", koju su organizovale Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" i Fondacija SOS Dečija sela Srbija.

Predstavnici relevantnih institucija i ustanova, kao i organizacija civilnog društva, izneli su primere dobre prakse i zaključke u vezi sa ovom temom.

Jedan od argumenata je da savremena porodica nije uvek u stanju da se samostalno izbori sa mnogobrojnim izazovima i ubrzanim tempom života, a svaki član porodice drugačije preživljava krizu u porodici.

Podrška porodici mora biti sistemska

Okupljenima se obratio predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan, koji je istakao da se ova konferencija bavi porodicom iz stručnog ugla, ali da ima identičan cilj kao i sama opština Novi Beograd, a to je da dete dobije mogućnost odrastanja u odgovornog, uspešnog i dobrog čoveka.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mi ćemo iz opštine Novi Beograd kroz naš Centar za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom nastaviti da iniciramo sve ono što mogu Novobeograđani da urade, a i šire pa ćemo možda biti začetnici nekih novih ideja. Besplatnim sportsko-edukativnim programima, podelom paketića, izletima i porodičnim festivalima, kao i kroz podršku osobama sa invaliditetom opština donekle rasterećuje kućni budžet porodice, rekao je predsednik opštine Bojan Bovan.

 

 

Direktorka Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom "Novi Beograd" Milka Milovanović Minić je kazala da je Centar uspostavio saradnju sa više od 50 institucija, ustanova i organizacija civilnog društva koje se bave pitanjem podrške porodici.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Povezujemo različite aktere u društvu na identičnom zadataku, a to je podrška porodici koja za dete treba da bude podsticajna i osnovna zdrava zajednica, za mlade podrška njihovom osamostaljivanju, a za svoje najstarije članove čvrst oslonac. Današnjom konferencijom želimo da skrenemo pažnju na značaj povezivanja svih lokalnih aktera, kako bi očuvali ovu najvažniju bazu svakog od nas, objasnila je Milovanović Minić.

Jedinstven kafić u Prijepolju

Rada Divac iz Centra za socijalni rad Prijepolje je kazala da je u ovom gradu otvoren kafić u kom rade osobe sa smetnjama u razvoju.

- Pre tri meseca otvorili smo kafić za osobe sa smetnjama u razvoju uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju gde svakodnevno osobe sa smetnjama u razvoju dolaze. Opremili smo im prostor u kom mogu da spreme kafu, čaj i sok, a građani kada popiju kafu ostave novac u kutiju onoliko koliko smatraju da treba za popijenu kafu. Na kraju svakog dana oni dobiju svoj džeparac, rekla je Divac.

U ime Fondacije SOS Dečija sela Srbija, koja 2004. godine radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja obratila se predsednica Upravnog odbora Nevena Čalovska.

Ona se osvrnula na nekoliko programa te Fondacije, kao što je program "Jačanje porodice"za porodice u riziku, koji se sprovodi u devet opština u Srbiji, kako bi se sprečilo izdvajanje dece iz porodice, a kroz koji je prošlo 1.281 porodica u riziku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Organizovane su dve panel diskusije u kojima su izneti primeri dobre prakse ali i zaključci u vezi sa temom podrške porodici.

Važno je pružiti podršku i žrtvama nasilja

Kada govorimo o žrtvama nasilja veoma je važan kontinuitet pružanja podrške žrtvama nasilja, a Centar za socijalni rad ima jednu od ključnih uloga u rešavanju ovog problema, rekla je Milica Luković Radaković iz Viktimološkog društva Srbije i dodala da se u našem društvu najčešće  žene obraćaju za pomoć.

- Njima je potrebno osnaživanje i podrška da donesu odluku da napuste nasilnika, da podnesu zahtev za razvod braka...kazala je Luković Radaković.

Podsetimo, učesnici rasprave u prvoj panel grupi bile su Vesna Trbović u ime Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Irena Stanković Janković iz Razvojnog savetovališta Doma zdravlja Zemun, Jelena Dubljević direktorka Predškolske ustanova „11. april“ Novi Beograd i Slađana Ivanović iz Savetovališta za brak i porodicu Gradskog Centra za socijalni rad u Beogradu.

U drugoj panel grupi učestvovale su Rada Divac ispred Centra za socijalni rad u Prijepolju, Milica Luković Radaković iz Viktimološkog društva Srbije kao i Danijela Barjaktarović iz Fondacije SOS Dečija sela Srbija, koja je iznela podatak Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu iz 2023. godine, prema kom je u toj godini evidentirano 8.000 dece kod kojih je uočen neki oblik zapuštenosti, zanemarivanja ili su deca pretpela neki oblik nasilja.

24sedam
 

- Tokom 2022. godine u odnosu na prethodne, zabeleženo je 20 odsto više izdvajanja dece iz porodice. U 50,1 odsto slučajeva razlog izdvajanja iz porodice je neadekvatna briga roditelja, u 18,8 odsto reč je o odsustvu roditeljskog staranja, u 17,7 odsto slučajeva navedena je sprečenost roditelja za adekvatnu brigu, a u 8,9 odsto, razlog izdvajanja je nasilje u porodici, kazala je Barjaktarović.

Bonus video

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike