Zvuci iz prošlosti: Kako je u Beogradu zazvonio telefon pre 141 godinu

15.03.2024

07:15

0

Autor: 24sedam

Uspostavljanje prve telefonske linije u Beogradu predstavljalo je kamen temeljac na kojem će se graditi buduća telekomunikaciona infrastruktura u Srbiji

Zvuci iz prošlosti: Kako je u Beogradu zazvonio telefon pre 141 godinu
Copyright Profimedia/Pixabay

Svega sedam godina nakon što je Aleksandar Grejem Bel patentirao svoj revolucionarni izum, telefon, Beograd je postao ponosni dom prve "telefonske stanice". Ovaj istorijski trenutak, zabeležen 15. marta 1883. godine, predstavlja jedan od ključnih momenata u povezivanju Srbije sa savremenim tokovima tehničkog napretka.

Zaslužan za dolazak telefona u srpsku prestonicu bio je Pantelejmon Panta Mihajlović, čovek koji je ušao u anale kao prvi instalator i propagator telefonske tehnologije u Srbiji. Njegova predanost i vizija omogućili su da se Belov izum nađe na tlu Beograda, čime je učinjen veliki korak ka modernizaciji zemlje.

Panta Mihajlović je 14. marta uspostavio prvu telefonsku vezu između Geografskog odeljenja Vrhovne komande Srpske vojske i inženjerske kasarne, čime je demonstrirano kako novi aparat može značajno olakšati komunikaciju i koordinaciju. Razgovarao je sa kapetanom Kostom Radosavljevićem, dokazujući efikasnost i potencijal koji telefon nosi sa sobom.

Sledećeg dana, 15. marta, Panta je demonstrirao rad telefona ministru vojnom Tihomilju Teši Nikoliću, čime je zvanično označen početak telefonske ere u Beogradu. Ovaj događaj nije samo tehnološki, već i simbolički korak, koji je Srbiju stavio na mapu zemalja koje su brzo prihvatile novu tehnologiju.

Beogradski telefon, u svojim počecima, predstavljao je više od običnog sredstva komunikacije, bio je simbol napretka, spremnosti da se prihvate nove ideje i tehnologije, koje su bile potrebne za dalji razvoj društva. Panta Mihajlović, kao pionir telekomunikacija u Srbiji, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji, pokazući da su vizija i upornost ključni za uspeh i napredak.

ixabay
 

Uspostavljanje prve telefonske linije u Beogradu predstavljalo je kamen temeljac na kojem će se graditi buduća telekomunikaciona infrastruktura u Srbiji. Danas, više od veka kasnije, sećamo se tog istorijskog momenta s poštovanjem i divljenjem prema onima koji su omogućili da se glasovi daleko čuju, povezujući ljude i mesta na načine koje tada nismo mogli ni zamisliti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike