Direktor Centra za istraživanje nesreća: Informacije o oštećenom avionu prikupljamo od involviranih kompanija

20.02.2024

23:04

0

Nebojša Petrović je ukazao da će se prikupljanje određene dokumentacije i video snimaka vezanih za ovaj događaj relativno brzo završiti

Direktor Centra za istraživanje nesreća: Informacije o oštećenom avionu prikupljamo od involviranih kompanija
Nebojša Petrović - Copyright Tanjug

Informacije u vezi sa avionom koji je prilikom poletanja iz Beograda za Dizeldorf bio oštećen, Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju će prikupljati od kompanija koje su bile involvirane u ovaj događaj, rekao je danas direktor tog centra Nebojša Petrović.  

- U ovom slučaju, kada se radi o našim institucijama, to je kontrola letenja, to je Aerodrom Beograd, to je Er Srbija, Direktorat civilnog vazduhoplovstva koji ima podatke za svakog pojedinca i letelicu koja se nalazi u našim registrima. Tu je i tužilaštvo sa kojim takođe blisko sarađujemo, koje vodi svoju istragu potpuno nezavisno, ali razmenjujemo podatke - izjavio je Petrović.

On je ukazao da će se prikupljanje određene dokumentacije i video snimaka vezanih za ovaj događaj relativno brzo završiti. 

Tanjug
 

- Prikupljanje informacija vezanih za samu Srbiju će trajati relativno kratko, to je maksimum mesec dana dok ne dobijemo sve valjane podatke koji mogu da predstavljaju činjenice za formiranje izveštaja - rekao je Petrović. 

Naveo je i da je vazduhoplovstvo specifičan biznis, jer kompanije posluju sa više učesnika iz različitih zemalja i dodao da je Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju u kontaktu sa stranim kompanijama koje će dostaviti informacije neophodne za konačni izveštaj.  

- To je jedan transparentan biznis i u ovom slučaju. Mi imamo nekoliko zemalja sa kojima sarađujemo, kontaktiramo njihove strane. Oni su u obavezi da nam daju te informacije koje su potrebne kako bi formirali naš izveštaj - rekao je Petrović. 

Petrović je objasnio da je Er Srbija u ovom slučaju sarađivala sa grčkom avio-kompanijom Maraton erlajns, čiji je avion bio oštećen, kao i da su piloti bili iz Italije i Poljske. 

Tanjug
 

- To je mreža zemalja koje moraju biti obaveštene o svim našim potezima, jer po međunarodnim propisima, zemlja na čijoj se teritoriji dogodio udes vodi celokupnu istragu - naglasio je Petrović. 

On je poručio da će Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju sa završetkom istrage objaviti izveštaj, koji će biti dostupan svim građanima na njihovom sajtu. 

- Mi izveštaj istrage objavljujemo na našem sajtu, to postaje dostupno svima, ali na zahtev tužilaštva mi i njima dostavljamo pisani izveštaj i oni ga mogu eventualno iskoristiti kako bi usmerili svoju istragu u određenom pravcu, ali nisu u obavezi da to urade - naveo je Petrović. 

Iz Er Srbije su danas saopštili da su prekinuli saradnju sa grčkom kompanijom Maraton erlajnz, čiji je avion 18. februara bio oštećen prilikom poletanja iz Beograda za Dizeldorf. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike