"Er Srbija" prekida saradnju sa "Maraton erlajnzom": Avion prilikom poletanja udario u svetla na pisti! (VIDEO)

20.02.2024

14:26

0

Autor: Lj. S.

Nijedan let "Er Srbije" više neće biti obavljen letelicama te grčke kompanije

"Er Srbija" prekida saradnju sa "Maraton erlajnzom": Avion prilikom poletanja udario u svetla na pisti! (VIDEO)
Aerodrom posle prinudnog sletanja - Copyright printscreen/Instagram/192.rs

Povodom leta između Beograda i Diseldorfa JU324 uveče u nedelju 18. februara 2024. godine, kada je došlo do oštećenja aviona "embraer E195" partnerske grčke avio-kompanije "Maraton erlajnz" (Marathon Airlines), "Er Srbija" je odmah stupila u kontakt sa nadležnim državnim organima – Direktoratom civilnog vazduhoplovstva (DCV) Republike Srbije i Centrom za istraživanje nesreća u saobraćaju (CINS).

Bez obzira na rezultate pomenute istrage, "Er Srbija" je danas obavestila "Maraton erlajnz" da sa tom kompanijom raskida saradnju, tako da već od sutra 21. februara 2024. godine nijedan let "Er Srbije" više neće biti obavljen letelicama te grčke kompanije. Letovi koje je trebalo da obavi "Maraton erlajnz" biće raspoređeni na druge avione u floti, da bi se održao kontinuitet saobraćaja.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Maraton erlajnz" je avio-kompanija sa sedištem u Grčkoj koja ispunjava sve neophodne standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i članica je Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz (IATA).

Sa tom kompanijom "Er Srbija" je sarađivala od juna 2023. godine po modelu kratkoročnog zakupa aviona, koji uključuje i članove posade (wet lease). Reč je o poslovnom modelu koji već godinama primenjuje veliki broj najvećih evropskih i svetskih kompanija, a posebno je postao prihvaćen u periodu oporavka avio-saobraćaja posle pandemije koronavirusa, kada je došlo do značajnog rasta tražnje na tržištu. U okviru saradnje po osnovu kratkoročnog zakupa aviona zajedno sa posadom, partnerske avio-kompanije nose potpunu odgovornost za izbor i pripremu svih članova letačke i kabinske posade na njihovim avionima.

 

 

- "Er Srbija" želi još jednom da se izvini svim putnicima sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine zbog pretrpljene neprijatnosti. Uprkos tome što je taj let obavljala partnerska avio-kompanija "Maraton erlajnz", što je avion tom prilikom bezbedno prizemljen i što nije bilo povređenih putnika niti članova posade, kao odgovorna kompanija, "Er Srbija" želi da napomene da je u potpunosti svesna osećanja kroz koja su prošli putnici na tom letu i da duboko žali zbog neugodnosti sa kojom su se suočili. Svi putnici sa leta JU324 od 18. februara 2024. godine, u skladu sa regulativom, imaju pravo na standardnu odštetu, kao i na nadoknadu ostalih troškova nastalih usled odlaganja leta za jedan dan. Svoja prava putnici mogu da ostvare putem posebnog formulara koji je dostupan na sajtu "Er Srbije" i predmetni zahtevi će biti prioritetno rešeni. Pored toga, imajući u vidu navedene okolnosti, kompanija je odlučila da svim putnicima ujedno u potpunosti refundira novac od kupljenih karata za taj let. Ta odluka odnosi se i na 91 putnika od inicijalnih 106, koji su za Diseldorf iz Beograda otputovali jučerašnjim (19. februar) odloženim letom - saopštili su iz srpske avio-kompanije.

"Er Srbija" želi da istakne da se do sada nije oglašavala niti će se oglašavati u vezi sa detaljima o letu JU324 od 18. februara, sve dok je istraga u toku.

- Srpska nacionalna avio-kompanija želi još jednom da istakne da saoseća sa svojim putnicima sa leta JU324 od 18. februara i da razume neprijatnost sa kojom su se suočili tom prilikom. Zbog toga je "Er Srbija" odlučila da odmah i bez odlaganja preduzme sve gore navedene neophodne mere iz njene nadležnosti, a u narednom periodu će razmotriti i dalje korake, u cilju da nedavno zbivanje ne naruši više decenija sticano poverenje koje putnici imaju prema srpskoj avio-kompaniji - naveli su iz "Er Srbije".

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike