Počeli "Dani slobode": Obeležen Dan oslobođenja Beograda - "Danas se sećamo naših heroja i učimo iz sopstvene prošlosti" (FOTO)

20.10.2023

13:29

0

Mi smo zahvalni ljudima koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu - rekao je Nikodijević

Počeli "Dani slobode": Obeležen Dan oslobođenja Beograda - "Danas se sećamo naših heroja i učimo iz sopstvene prošlosti" (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Memorijalnim defileom i scensko-muzičkim performansom u centru srpske prestonice svečano je obeležen Dan oslobođenja Beograda, čime su i započeli Dani slobode koji će trajati do 1. novembra.

Na čelu defilea bio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane i oni su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se Dani slobode obeležavaju bez pravljenja ideoloških razlika između Prvog i Drugog svetskog rata.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Mi smo zahvalni ljudima koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu. Želimo da se sećamo svojih heroja, da učimo iz sopstvene prošlosti i ne želimo da zaboravimo sopstvenu istoriju. Upravo zbog toga mi slavimo od 20. oktobra do 1. novembra Dane slobode, kako smo ih nazvali - naveo je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, tokom Dana slobode biće održan niz manifestacija. Najavljeni su i Dani saveznika, gde će svakom od srpskih saveznika iz svetskih ratova biti posvećen po jedan dan.

- U tih 10 dana imate različite vrste manifestacija, pre svega edukativnog karaktera. One treba da posluže budućim generacijama da shvate našu ulogu i značaj u svetskoj istoriji - muku koju su Srbija i Beograd prošli u Prvom i Drugom svetskom ratu i koliko je bilo teško izboriti se za sopstvenu slobodu. Tek kada saznamo koliko je teško bilo boriti se 20. oktobra i 1. novembra, više ćemo ceniti vreme u kome živimo i bolje ćemo čuvati slobodu i mir koji danas imamo - istakao je Nikodijević.

Zoran Mladenović iz Beograda rekao je da je ponosan što prisustvuje ovakvoj manifestaciji. U rukama je držao zastave Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Beograd su oslobađali i Ukrajinci i Rusi i sve druge nacionalnosti u SSSR. To su isto činili i Jugosloveni pod ovom drugom zastavom - Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci. To ove zastave pokazuju - rekao je Mladenović.

Na Trgu Republike održan je scensko–muzički performans pod nazivom "Beograd je slobodan". Nastupali su Mali zabavni orkestar "Stanislav Binički" i Dečiji hor RTS-a, dok su u dramskom delu programa odlomke iz dela Branka Ćopića čitali glumci Lidija Vukićević, Rade Ćosić i Milan Bosiljčić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike