Marković o oslobođenju Beograda: Nema tako malog naroda sa više žrtava – to je mače sa mentalitetom bengalskog tigra

20.10.2023

13:25

0

Istoričar ističe veliku cenu koju je platila Jugoslavija za svoju slobodu, s obzirom na to da je u Beogradskoj operaciji poginulo oko 3.000 naših boraca

Marković o oslobođenju Beograda: Nema tako malog naroda sa više žrtava – to je mače sa mentalitetom bengalskog tigra
cae16aa41115d64b251fa17adec8bb47_7450484475 - Copyright Beoinfo

Dana 20. oktobra 1944. godine, nakon dugih 1.287 dana, Beograd je konačno oslobođen od nacističke okupacije. Istoričar Predrag Marković ističe veliku cenu koju je platila Jugoslavija za svoju slobodu, s obzirom na to da je u Beogradskoj operaciji poginulo oko 3.000 naših boraca. Ovaj broj, u odnosu na tadašnji broj stanovnika, čini 20 puta više žrtava nego u Pariskom ustanku.

Marković poručuje da je važno da ne zaboravimo jedinstvenost borbe za slobodu, ističući da je srpski narod jedini dao toliko mnogo žrtava u oba svetska rata. On naglašava da je Narodnooslobodilačka vojska bila druga najveća gerilska vojska na svetu, odmah iza kineske, i da ova činjenica ne sme biti relativizovana.

Operacija oslobođenja Beograda trajala je od 21. septembra do 22. oktobra i bila je ključna za konačnu slobodu grada. Tokom operacija za oslobođenje Beograda, život su položila 2.953 borca iz redova Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, najmanje 960 pripadnika Ukrajinskog fronta, Crvene armije i nepoznat broj hrabrih Beograđana.

Predrag Marković ističe da smo jedini narod koji je dao toliko mnogo svojih žrtava u borbi za slobodu u oba svetska rata, kao i da nijedan narod nije dao više boraca, procentualno stanovništvu.

RTS printscreen
 

U Beogradskoj operaciji poginulo je oko 3.000 naših boraca, što je u odnosu na broj stanovnika 20 puta više nego u Pariskom ustanku - naglašava istoričar.

- Veliki gradovi su vrlo retko mesto velike borbe. Obično su se Nemci povlačili, ali zbog čuvanja mostova oni su ogorčeno branili Beograd. Kuću po kuću su ga branili. Mitraljeska gnezda su bila na "Albaniji", na svim velikim zgradama. I zato su u Beogradu, s obzirom na stanovništvo, 20 puta veće naše žrtve. To je jedina velika borba od Pariskog pokreta otpora. A mi imamo još mnogo takvih borbi. I te slobodarske tradicije ne smeju da se zaborave - podseća Marković.

Posebno ukazuje da su ljudi danas skloni tome da relativizuju partizansku pobedu, zbog crvenog terora, antikomunizma. Međutim, ističe da je to što smo bili druga najveća gerilska vojska, posle kineske, činjenica koju moramo da znamo.  

"Za razliku od drugih, uvek smo se borili s velikim silama"

Marković navodi da je u Parizu izbio ustanak u avgustu, da su Česi podigli ustanak tri dana pred kraj rata 5. maja, ali nigde nije bilo toliko žrtava domaće vojske kao za oslobođenje Beograda.

- Mi, za razliku od nekih drugih naroda, uvek smo se borili sa velikim silama. Jedina borba u kojoj su učestvovala dva vladara u Evropi, jedna od dve-tri, ali jedina tako velika, jeste Kosovski boj. Mi smo prvi narod koji se sam oslobodio od velikog carstva, 804, onda 914... Prvi narod koji se pobunio protiv fašizma, 20. marta 1941. Znači, naša tradicija je borba za slobodu, i to sa mnogo jačim neprijateljima. Skoro da mislim da nema tako malog naroda - to je malo mače sa mentalitetom bengalskog tigra. A možda smo i ludi, a možda smo i ludo hrabri, sad tu ima nekoliko tumačenja - kaže Marković.

Zločin u Šumaricama i Kraljevu

Sutra se obležava i sećanje na 21. oktobar 1941. godine, na streljanje đaka u Šumaricama u Kragujevcu.

Istoričar naglašava da treba uvek isticati da su Kragujevac i Kraljevo dva grada sa najvećim procentom streljenih rodoljuba na svetu.

24sedam/Goran Sivački
 

- Možda jedino Nanking. Znači, u Kraljevu je još procenat veći jer je Kraljevo mnogo manje bilo. Faktički nema kuće iz koje neko nije streljen. I to po čudnoj nemačkoj pedanteriji. Zašto su streljali te đake, nisu mogli da pohvataju dovoljno odraslih. I onda su se setili da tu imaju gimnaziju i rekli su - hajde da dopunimo. Jer Nemci su imali jednu čudnu osobinu, za razliku od ustaša koje su ubijali dok se ne umore. Nemci su ubijali po nekom redu - navodi Marković.

Objašnjava da je naš ustanak bio veoma veliki, da su dva pokreta otpora oslobodila zemlju od mora do Save i Dunava. Kako kaže, to je bio toliki šok, tolika uvreda za Nemce, da su rešili da tako kazne Srbe za taj ustanak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike