"Pobeda slobode": Centrom Beograda prošetali vojni pitomci, vijorile se replike zastava iz Drugog svetskog rata

20.10.2022

09:22

0

Na Trgu republike biće priređen koncert "Pesma slobode" koji će pratiti dramske izvedbe, a u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova

"Pobeda slobode": Centrom Beograda prošetali vojni pitomci, vijorile se replike zastava iz Drugog svetskog rata
dani slobode 2022 foto kaca (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Memorijalnim defileom "Pobeda slobode" koji čini Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane, u prisustvu predstavnika Grada Beograda, počelo je obeležavanje Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Memorijalni defile počeo je formiranjem kolone Počasnog voda ispred hotela "Moskva" na Terazijama, koja je krenula ka Trgu republike, a 20 pitomaca nosilo je replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda.

Po završetku defilea, na Trgu republike biće priređen koncert "Pesma slobode" koji će pratiti dramske izvedbe, a u 17 sati počinje projekcija epizoda čuvenih partizanskih filmova.

U oslobođenju Beograda pre 78 godina učestvovale su partizanske jedinice Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koje su odlučujuću bitku za Beograd završile 20. oktobra 1944. godine, čime je nemačkoj Armijskoj grupi "Srbija" nanet težak poraz.

Oslobodenjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija a Beograd je, uz delimično Pariz, bio jedini glavni grad u Evropi u čijem je oslobađanju sa armijama velikih sila ravnopravno učestvovala regularna nacionalna vojska – NOVJ.

U borbama za oslobođenje Beograda od nemačke okupacije poginulo je 3.000 boraca Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika sovjetske Crvene armije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike