Beograd uvek može da iznenadi: Arheološko nalazište kod Narodne skupštine "krije" antički put koji je vodio do Carigrada (FOTO)

15.03.2023

08:20

0

Moguće je da će biti pronađeni i ostaci Batal džamije, koja je važila za jednu od najlepših i najvećih islamskih bogomolja na Balkanu

Beograd uvek može da iznenadi: Arheološko nalazište kod Narodne skupštine "krije" antički put koji je vodio do Carigrada (FOTO)
Arheološka istraživanja kod Narodne skupštine - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Na mestu na kojem bi trebalo da nikne podzemna garaža, u blizini Narodne skupštine, u centru prestonice početkom marta započeta su arheološka istraživanja, a kako je za 24sedam rekao arheolog Rade Milić, Beograd može da iznenadi izuzetnim iskopinama koja imaju veliki istorijski značaj.

Prema njegovim rečima, moguće je da će arheolozi pronaći ostatke zgrada iz tridesetih godina prošlog veka koje su stradale tokom Drugog svetskog rata.

- Ispod parka kod Narodne skupštine verovatno se nalaze ostaci Batal džamije, koja je važila za jednu od najlepših i najvećih islamskih bogomolja na Balkanu - objašnjava Milić za 24sedam.

24sedam/Wikimedia/Arhiv Centra za urbani razvoj
Nekadašnji izgled Batal džamije

Takođe, arheolog navodi da je na ovom mestu moguće pronaći i ostatke antičkog groblja, kao i put "Via Militaris", koji je išao sve do Carigrada.

- Kosovska ulica, u kojoj se izvode arheološka istraživanja, nekada je bila antička. Tom ulicom se izlazilo iz grada i ona je vodila sve do Niša i Carigrada. Taj put, koji se zove i "Via Militaris", praktično je bio auto-put antičkog doba - pojasnio je Milić.

Naš sagovornik je naveo da bi arheolozi na ovoj lokaciji mogli da pronađu i neke malo veće grobnice, jer su se tu uglavnom sahranjivali bogati Rimljani.

Arheološka istraživanja će trajati 60 do 90 dana

Prema najavama gradskih čelnika, arheološka istraživanja će verovatno trajati od 60 do 90 dana, nakon čega će uslediti radovi na izgradnji podzemne garaže koji će trajati 15 meseci.

24sedam/Nenad Vujanović
Početak radova na arheološkim iskopinama

- Ovde ćemo imati priliku verovatno da pronađemo neke stvari koje su vredne i koje će kasnije biti izložene u Muzeju grada Beograda kako bi mogli svi građani Beograda da ih vide, ne samo tokom arheoloških istraživanja, već i kasnije - rekao je Radoslav Marjanović predsednik opštine Stari grad.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković navela je da su sada počeli radovi na razbijanju betona i uklanjanju prvih slojeva zemlje.

- Podrazumeva se da ćemo u što skorijem roku ukloniti sve ono što ometa naše kolege i onda kreće ručni iskop, pa se nadamo važnim ostacima. Očekujemo i zna se pouzdano da su ovde ostaci antičkog Singidunuma. Ono što je muzej već istražio i što se nalazi u muzejskim zbirkama je iz poteza nešto niže u Kosovskoj ulici. Očekuje se da ćemo pronaći rimsku nekropolu i da će taj niz grobova ići onako kako smo i geodetskim snimcima i utvrdili - rekla je direktorka Muzeja grada Beograda.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Podzemna garaža od 284 parking-mesta

Na mestu gde su započeta arheološka nalazišta, trebalo bi da nikne podzemna garaža, koja će se nalaziti u Vlajkovićevoj ulici, a koja će biti površine od 10.000 metara kvadratnih.

Garaže će imati 284 parking-mesta, pristupni nivo i tri podzemna nivoa.

- Ovo je važan projekat za sam centar grada, s obzirom na to da je nedostatak parkinga najveći problem sa kojim se građani naše opštine suočavaju. Kineska kompanija će raditi na izvođenju radova, a nakon završetka podzemne garaže, iskopa i svega onoga što nas očekuje u narednom periodu, značajna stvar je i izgradnja novog parka u Vlajkovićevoj ulici. Biće potpuno novih mobilijara, staza, a biće zasađeno i drveće - naveo je predsednik opštine Stari Grad Radoslav Marjanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike