Tajne Kalemegdana: Kako je rimski vodovod neverovatnih 18 vekova snabdevao čitav Beograd! (VIDEO)

27.11.2021

10:00

0

Reporteri 24sedam "istražili" su Kalemegdan sa novinarom i publicistom Zoranom Nikolićem, koji nas je sproveo kroz misteriozne delove ove tvrđave

Tajne Kalemegdana: Kako je rimski vodovod neverovatnih 18 vekova snabdevao čitav Beograd! (VIDEO)
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograd je grad sa dugačkom i burnom istorijom, kroz koji su prošle neke od najvećih svetskih imperija - poput Rimskog, Osmanskog i Austrougarskog carstva, a svaka od njih je ostavila tragove koji su i dan-danas vidljivi širom prestonice.

Beogradska tvrđava, koja je nekada bila poprište ratova i mesto mira, danas krije raznorazne tajne koje su Beograđanima malo poznate.

Reporteri 24sedam "istražili" su Kalemegdan sa novinarom i publicistom Zoranom Nikolićem, koji nas je sproveo kroz misteriozne delove ove tvrđave.


24sedam/ Goran Sivački
Novinar i publicista Zoran Nikolić

Samim dolaskom na Kalemegdan osetili smo duh prošlosti, a novinar Nikolić nas je uveo u priče iz prošlosti, od kojih su mnoge zaboravljene.

Turu "Beograd ispod Beograda" počeli smo ispred spomenika posvećenog francusko-srpskom prijateljstvu na Kalemegdanu, u čijoj su neposrednoj blizini 1867. Turci predali ključeve prestonice knezu Mihailu Obrenoviću, koji je na belom konju dojahao na tvrđavu u pratnji srpskih vojnika.

Nakon spomenika, naš domaćin nas upoznaje sa životom Rimljana u Beogradu, koji su još u 1. veku pre nove ere imali vojno utvrđenje na prostoru današnje Knez Mihailove. U 2. veku ono je prebačeno na lokaciju Kalemegdanske tvrđave. 

- To je bila čvrsta, kamena građevina, i ovde je bila stacionirana Četvrta legija Flavijeva - rimska pogranična jedinica koja je brojala od 4.500 do 6.000 vojnika, što je za ono vreme bila veoma moćna vojna sila. Do tačke na kojoj se nekada nalazilo utvrđenje, dopirala je jedna neverovatna podzemna građevina - rimski vodovod, koji je išao od Malog Mokrog Luga do Kalemegdana, podzemnim putem, u precizno ozidanom hodniku visokom 180 centimetara na čijem tlu se nalazila cev - objašnjava Nikolić. 

Trasa akvadukta išla je paralelno sa današnjim Bulevarom kralja Aleksandra, do Cvetkove pijace, zatim uporedo sa Ulicom Vojislava Ilića i Mileševskom, i dalje ka Pionirskom parku.

- U Beograd 1521. dolazi Sulejman Veličanstveni. Na njegovo zaprepašćenje, u tom trenutku beogradski Srbi su taj vodovod održavali u idealnom stanju, iako postoji već 14 vekova. Pre toga Turci osvajaju Carigrad, a tamo zatiču Konstantinov vodovod koji je urađen po istim principima kao i beogradski, ali Osmalije ne umeju da ga održavaju tako dobro kao što to Srbi rade u Beogradu - kaže Nikolić.

Prema njegovim rečima, tada Sulejman naređuje nasilno preseljenje najvećeg dela preživelog srpskog stanovništva.

- Naši preci pešače put Carigrada dva meseca. Na tom putovanju oni nose sve duhovne svetinje ovoga grada, mošti Svete Petke i čudotvornu ikonu Bogorodice, zaštitnicu grada, koja je odvajkada ta koja čuva Beograd, i tamo ih Sulejman naseljava na obodno naselje koje se zvalo Beligrad-mahala. Njihov zadatak je bio da održavaju tamošnji vodovod i Carigradske izvore. I danas u tom gradu postoji jedan prelep park koji se zove Beligrad Ormani, ili Beogradska šuma. On je nazvan po sećanju na naše pretke koji su pre pet vekova raseljeni - zaključio je naš sagovornik.

Taj vodovod je bio u punoj funkciji do 19. veka, skoro nestvarnih 18 vekova.

Tim vodovodom u grad je stizalo od 0,24 do 7,40 litara vode u sekundi, što je za tadašnje potrebe bilo dovoljno.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi