Završena nabavka besplatnih udžbenika za beogradske osnovce! Raspodela po školama počinje od 15. avgusta

08.08.2023

08:54

0

Prvi put će besplatne knjige dobiti svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici, njih oko 230.000

Završena nabavka besplatnih udžbenika za beogradske osnovce! Raspodela po školama počinje od 15. avgusta
Copyright Opština Ruma

Nabavka besplatnih udžbenika za osnovne škole je završena i narednih dana se očekuje potpisivanje ugovora između Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu i izdavača.

U toku je tender za kupovinu školskih knjiga za učenike srednjih škola. Kompleti udžbenika trebalo bi u škole da pristižu posle 15. avgusta, tako da će ih osnovci i srednjoškolci imati na početku školske godine, pišu "Večernje novosti".

Prvi put će besplatne knjige dobiti svi učenici osnovnih i srednjih škola u prestonici, njih oko 230.000.

U kompletu sve knjige

Kako je ranije potvrđeno u kabinetu gradonačelnika, novac za udžbenike je obezbeđen, tako da će, umesto da ih plate roditelji kao do sada, knjige platiti Grad. U kompletu će biti školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa samo osnovni udžbenici. Roditelji su dodatno kupovali za drugi strani jezik, tehničko obrazovanje, radne listove...

- Bilo je više sastanaka predstavnika izdavača sa nadležnima u Gradu, urađena je nabavka za osnovne škole i trebalo bi uskoro da budu potpisani ugovori, a raspisana je javna nabavka za srednje škole - kaže Gordana Knežević Orlić, direktor Izdavačke kuće "Klet".

- Ako je u početku i bilo malo nerazumevanja, sve je potom proteklo u najboljem redu i veoma smo zadovoljni. Za dopremanje udžbenika u škole biće zadužene distributeri sa kojima su škole i do sada sarađivale. Iako je veliki je posao u pitanju, svi đaci će dobiti knjige na vreme.

Za dva đaka izdvajalo se iz kućnog budžeta i do 30.000 dinara

Profimedia
 

 

Prvi put ni srednjoškolaci neće kupovati udžbenike. Odluka Grada značajno će doprineti uštedi u kućnom budžetu, s obzirom na to da porodica koja ima dva đaka za kupovinu knjiga treba da izdvoji od 15.000 do više od 30.000 dinara, u zavisnosti od razreda koji dete pohađa. Ako se tome doda kupovina svezaka, pribora, rančeva, iznos prelazi minimalnu zaradu.

Prilikom planiranja budžeta u gradskoj kasi je već "rezervisano" od 16 do 20 miliona evra. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete "tehnika i tehnologija" u sedmom i osmom razredu i "informatika i računarstvo" u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Procedura predviđa da, na predlog svih stručnih veća škole, nastavničko veće donosi odluku o izboru izabranih udžbenika. O izboru škola obaveštava nadležno ministarstvo, a oni gradski sekretarijat. Deca iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija dobiće dva kompleta udžbenika - od Grada i od Ministarstva prosvete pošto, kako je ranije saopšteno, nije postignut dogovor između republičkih i lokalnih vlasti.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike