Beogradske škole izabrale izdavače za besplatne udžbenike, čeka se tender!

27.04.2023

09:46

0

Roditelji su zadovoljni jer će, kako kažu, ostati više novca za sveske, bojice, školske torbe...

Beogradske škole izabrale izdavače za besplatne udžbenike, čeka se tender!
Ilustracija - Copyright Profimedia

U školama još ne znaju detalje o tome kada i kako će podeliti besplatne udžbenike koje svim osnovcima i srednjoškolcima obezbeđuje Grad. Škole su izabrale izdavače, a sredstva u budžetu su opredeljena. RTS saznaje da se gradske vlasti spremaju za raspisivanje tendera, nakon čega bi sve trebalo da bude jasnije i izdavačima i školama.

Roditelji su zadovoljni jer će, kako kažu, ostati više novca za sveske, bojice, školske torbe...

Navode i da su udžbenici na današnje prosečne plate veliki udar na budžet i da bi, uz sveske i drugi pribor, bar udžbenici trebalo da budu besplatni, kao i da bi besplatne udžbenike trebalo omogućiti za celu Srbiju.

Većina škola izabrala izdavače

Profimedia
 

 

U škole su stigli dopisi iz Grada o besplatnim udžbenicima i većina je već izabrala izdavače za sledeću godinu.

- Procedura je takva da na predlog svih stručnih veća škole nastavničko veće donosi odluku o izboru udžbenika. Ono što smo mi u obavezi, to je da o izboru obavestimo nadležno ministarstvo i gradski sekretarijat, na osnovu čega bi oni vršili distribuciju svih udžbenika za narednu školsku godinu - rekla je Mirjana Sloboda, direktorka OŠ "Skadarlija".

I iz OŠ "Pavle Savić" navode da su blagovremeno dobili dopis o besplatnim udžbenicima od gradskih vlasti. 

- Sekretarijat je obavestio sve škole da su u pitanju svi kompleti udžbenika za sve učenike osnovnih i srednjih škola - naveo je Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić".

I dalje je nepoznanica na koji način će se knjige deliti, kao i kada će to biti. 

- Na sajtu škole biće objavljeno, a i poslato Ministarstvu prosvete, koji su to udžbenici u našoj školi odabrani za narednu školsku 2023-24. godinu. Mi ćemo u datom trenutku Gradu, pošto smo velika škola - 2.025 učenika, dati tačnu specifikaciju koliko je učenika prvog, drugog i tako do osmog razreda - istakao je Krstić.

I Mirjana Sloboda ističe da je važno da se u određenom roku unese brojno stanje učenika.

- Treba da unesemo po svim predmetima udžbeničke komplete koje smo odabrali, kako bi se to blagovremeno nabavilo, a sve ostalo nije do nas. Znači, škola ne kontaktira sa izdavačem, mi nemamo u tom smislu nikakvih obaveza - navela je Sloboda.

U Beogradu osnovne i srednje škole pohađa skoro 230.000 učenika, a sredstva u budžetu Grada za besplatne udžbenike već su opredeljena, piše RTS.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike