Umesto parkinga na Slaviji gradiće se biblioteka, kulturni centar...

27.06.2023

12:14

0

Na ovom prostoru Trga Slavija neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani

Umesto parkinga na Slaviji gradiće se biblioteka, kulturni centar...
Slavija - Copyright 24sedam

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda oglasio je javni uvid u Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije blokova 15 i 16, između ulica Makenzijeve, Alekse Nenadovića, Njegoševe, Beogradske i Trga Slavija.

Ovim dokumentom, na prostoru parkinga na Trgu Slavija planirana je izgradnja komercijalnih sadržaja i objekta kulture.

Kako se navodi, cilj je da se kroz sagledavanje prostornih mogućnosti lokacije, njenog neposrednog i šireg okruženja, "optimalno iskoriste mogućnosti ovog prostora i efikasnije koristi gradsko građevinsko zemljište".

Prema planu, na ovom prostoru Trga Slavija neće biti postojećih površina za parking, a ostali parametri, poput površina za stanovanje i saobraćajnica, neće biti bitno menjani.

 

Biblioteka i kulturni centar na 700 m2

Planirana je površina za objekat kulture sa javnom površinom u funkciji saobraćaja - pristupnom saobraćajnicom u funkciji parkinga i pristupa planiranim objektima. Objekat će primarno biti namenjen biblioteci – 300 m2 - osnovni fond od 50.000 knjiga, internet - čitaonicu i jedan otvoreni višenamenski prostor, koji bi se mogao koristiti za manje kulturne skupove, priredbe ili izložbe.

Ostatak prostora se može koristiti kao kulturni centar, muzej, galerija, info-centar, medijateka... Planirana BRGP je maksimalno 700m m2, a maksimalna spratnost P+3+Ps.

U planu se navodi i da je zbog posebnog značaja spomenika kulture "Sale mira", koji je u vreme svog nastanka imala u društvenom, socijalnom i urbanističkom razvoju Beograda i Srbije i zbog kojih je i proglašena za spomenik kulture obavezno njeno adekvatno obeležavanje.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ekapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike