Nikad više para za saobraćaj i infrastrukturu: Dva projekta najveći prioriteti u Beogradu, tramvaj se vraća u Savsku

28.12.2021

07:15

0

Budžet ukazuje da će konačno početi radovi na obnovi Trga Nikole Pašića, kao i da će se sređivati zemunska Glavna ulica

Nikad više para za saobraćaj i infrastrukturu: Dva projekta najveći prioriteti u Beogradu, tramvaj se vraća u Savsku
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nedavno usvojeni gradski budžet za 2022. godinu, najveći u modernoj istoriji Beograda, ukazuje da će više od jedne trećine gradske kase, odnosno 54,6 milijardi dinara ići za prestonički saobraćaj, javni prevoz i saobraćajnu infrastrukturu.

Naime, planirano je da novac bude izdvojen za održavanje i izgradnju puteva, ulica, pasarela, biciklističkih staza, šinskog i elektrosistema prevoza, održavanje saobraćajne signalizacije, kao i za sistem javnog prevoza.

Najznačajniji projekat u 2022. godini, za koji će biti izdvojeno najviše novca, je opremanje lokacije Makiško polje. Kao i izrada studija, elaborata i projektne dokumentacije za izgradnju metroa.

Novac će biti uložen i u saobraćajnice kod privredne zone auto-puta na Novom Beogradu, kao i u nastavak rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla. To je ujedno i najveća rekonstrukcija jedne velike gradske saobraćajnice planirana za 2022., jer budžetom nije predviđena obnova drugih većih saobraćajnih čvorišta u centru grada.

Budžet ukazuje da će neimari početi radove u ulici Dragoslava Srejovića, od Bogoslovije do Jovanke Radaković, kao i da će početi rekonstrukcija okretnice "Pristanište". 

Tanjug/Zoran Žestić
 

Takođe, budžetom je predviđen novac i za radove u Beogradskoj, Starine Novaka, Tadeuša Košćuška i Pariskoj, gradiće se pristupna saobraćajna veza za deponiju "Vinča", a majstori će početi radove i u Sremskoj ulici.

Budžet predviđa da će konačno početi radovi na obnovi Trga Nikole Pašića, kao i da će se sređivati zemunska Glavna ulica.

Jedan od krupnijih gradskih projekata, kada je reč o novčanim izdvajanjima, je uređenje pružnog prelaza u Batajnici i rekonstrukcija veze Borska - petlja "Lasta", a dodatni novac će i u 2022. biti uložen i u kompleks autobuske stanice na Novom Beogradu, koja je trebalo da profunkcioniše krajem ove godine. 

Nabavka novih tramvaja

Što se tiče javnog saobraćaja, u budžetu se nalazi stavka koja predviđa početak procesa nabavke novih tramvaja. 

Grad planira da u 2022. podigne kredit za unapređenje javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture u iznosu od 372 miliona dinara i to od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Gradiće se gondola i jarbol

U budžetu za 2022. svoje mesto našli su i dugo najavljivana gondola od Kalemegdana do Ušća i jarbol.

Grad Beograd
 

Prednjače tri gradska sekretarijata

Kada je reč o raspodeli novca za 2022. po sekretarijatima i drugim gradskim organima, tu prednjače tri gradska sekretarijata. Čak 24 odsto budžeta grada, odnosno gotovo 35,5 milijardi dinara, biće opredeljeno na račun Sekretarijata za javni prevoz.

Skoro 30 milijardi dobio je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, odnosno 20 odsto ukupnog budžeta grada, a Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu 17 odsto, odnosno 25 milijardi. U ova tri sekretarijata tako se slilo više od 60 odsto gradske kase.

Posle dve godine pauze tramvaji 3, 12 i 13 vraćaju se na staru trasu

Deo Savske ulice, prema Nemanjinoj i Karađorđevoj, biće pušten za saobraćaj do kraja godine, što znači da će se tramvaji 3, 12 i 13, posle dve godine, vratiti na staru trasu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Uređenje Savskog trga počelo je 1. februara 2020. godine. Radovi na delu Savske ulice bili su prolongirani nebrojeno puta. Kao glavni razlog kašnjenja gradski čelnici navodili su staru crpnu stanicu, bez čijeg zatvaranja nije mogla da se završi izgradnja kolovoza i postave tramvajske šine.

Tek nakon puštanja u rad nove i zatvaranja stare stanice nastavljeni su radovi, koji će biti ubrzo završeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike