Toma Zdravković dobija spomenik u Beogradu: Evo gde će se nalaziti!

19.06.2023

16:27

0

Većinu svojih pesama je napisao sam i skoro uvek su bile autobiografske

Toma Zdravković dobija spomenik u Beogradu: Evo gde će se nalaziti!
Toma Zdravković - Copyright Printscreen Youtube/ TomaZdravković

Podizanje spomenika Tomi Zdravkoviću, legendarnom pevaču narodne muzike, u Skadarskoj ulici kod broja 28 naći će se sutra na dnevnom redu Skupštine Grada Beograda.

Kako se navodi u Odluci o podizanju spomenika Tomi Zdravkoviću, o kojoj će sutra glasati gradski odbornici, spomenik se podiže sredstvima Grada Beograda, a o sprovođenju ove odluke staraće se Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, Urbanistički zavod Beograda i JKP "Zelenilo" Beograd.

Razlog za ove Odluke, kako se u njoj i navodi, jeste inicijative Rasima Ljajića da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću, pesniku, kompozitoru i pevaču.

- Lokacija za podizanje spomenika nalazi se u Skadarskoj ulici kod broja 28 na teritoriji gradske opštine Stari grad. Konzervatorske uslove dao je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda. Precizan predlog mikrolokacije za postavljanje spomenika izradio je Urbanistički zavod Beograd, dok je "Zelenilo" Beograd dalo parkovske uslove za postavljanje spomenika - navodi se u odluci.

U Odluci se podseća da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica na sednici održanoj 19. oktobra 2021. godine razmatrala i usvojila inicijativu Rasima Ljajića da se podigne spomenik Tomi Zdravkoviću. Tomislav Toma Zdravković, bio je pesnik, kompozitor i pevač. Rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu. Pevačku karijeru je započeo u Leskovcu i nastavio je u beogradskim kafanama.

Većinu svojih pesama je napisao sam i skoro uvek su bile autobiografske. Objavio je nekoliko albuma, a vrhunac svoje karijere i popularnosti doživeo je osamdesetih godina.

Poslednji koncert i javni nastup je imao u Podgorici 10. septembra 1991. godine, a priminuo je 30. septembra 1991. godine.

(Blic)

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike