Oči u oči sa Vukom Karadžićem: Pogledajte Vukov spomenik, kako ga još niste videli! Pogled izbliza! (FOTO)

26.12.2022

18:02

0

Autor: R.M.

Spomenik je bio na restauraciji nešto više od mesec dana

Oči u oči sa Vukom Karadžićem: Pogledajte Vukov spomenik, kako ga još niste videli! Pogled izbliza! (FOTO)
Vuk Karadžić spomenik - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Obnovljena bronzana skulptura Vuka Karadžića vraćena je na postament, nakon nešto više od mesec dana rekonstrukcije.

Spomenik Vuku Karadžiću otkriven je 7. novembra 1937. godine, povodom 150-godišnjice Vukovog rođenja, a delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. 

To je ujedno i jedan od najznačajnijih javnih spomenika u Beogradu koncipiran po kanonima akademske umetnosti koja počiva na naturalizmu i verizmu, kao i na idealizaciji subjekta. 

Na spomeniku, Vuk Karadžić je prikazan u donekle hijeratičnom i statičnom, sedećem stavu. Noge su mu prekrivene teškom draperijom, a u desnoj ruci je knjiga koju Vuk drži naslonjenu na koleno. Dinamika je naglašena blago rotiranim pokretom glave. 

Inače, tokom radova u novembru i decembru u smederevskm ateljeu Kuzmanovića, skulptura kao i livena slova oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni stari korodirani ankeri. 

Postament spomenika je takođe obnovljen, a izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine i obrađeni kameni blokovi.

Tanjug/Sava Radovanović
Obnovljeni Vukov spomenik

Izrađene su ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike