"Pre svega sam Rus, ali sam odmah posle toga Srbin": Car Nikolaj II zadužio je Srbiju, a evo kako mu se ona odužila!

16.11.2022

18:50

0

On je bio poslednji imperator sveruski koji je abdicirao tokom Februarske revolucije

"Pre svega sam Rus, ali sam odmah posle toga Srbin": Car Nikolaj II zadužio je Srbiju, a evo kako mu se ona odužila!
Spomenik caru Nikolaju II u Beogradu - Copyright Vikipedia

Spomenik poslednjem imperatoru sveruskom, caru Nikolaju II, već osam godina krasi park Aleksandrov, koji je smešten u Ulici kralja Milana, gde je nekada bila ambasada Carevine Rusije. 

Spomenik je otkriven i osveštan na današnji dan, 2014. godine, u okviru obeležavanja 100. godišnjice Prvog svetskog rata. Čin osvećenja spomenika obavili su patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i patrijarh srpski Irinej.

Takođe, otvaranju je prisustvovao i tadašnji predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić koji je kazao da "spomenik sija u slavu cara mučenika Nikolaja II, kao znao znak večne pobede i dobrote". 

Vikipedia
 

- Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na oblik društvenog uređenja, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život i biblijsko stradalaštvo u tome zajedničke su karike u svetom lancu trajanja srpskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije. Car Nikolaj II Romanov ubijen je ritualno, ubijeno je hrišćanstvo i podrška slovenstvu. Ipatjevski dom je postao mesto patnje i golgote, a ubistvo carske porodice simbol stradanja za druge - kazao je te godine Nikolić. 

- Nećete mi zameriti, gospodo, što sam pre svega Rus i što su mi uvek najbliži interesi Rusije, ali vas uveravam da sam odmah posle toga Srbin i da su mi najbliži interesi srpskoga naroda - govorio je car Nikola II Romanov. 

Patrijarh Kiril rekao je da je otkrivanje i osveštenje spomenika važan događaj koji, bez svake sumnje, ima istorijski značaj i da je spomenik u Srbiji, u čast cara, prvi u Evropi podignut van Rusije.

- Kada govorimo o prijateljstvu i bratstvu sa srpskim narodom mi ne iznosimo samo deklaraciju koja je odvojena od života, mi govorimo reči koje su ispunjene istorijskom istinom - rekao je patrijarh Kiril.

Gde je rađen spomenik?

Da spomenik poslednjem monarhu Rusije ugleda svetlost dana bilo je potrebno oko šest meseci, a rađen je u matičnoj zemlji cara Nikolaja II. Delo je ruskih skulptora  Andreja Kovaljčuka i Genadija Pravatvorova.

Spomenik je visok 7,5 metara i napravljen je od brozne, dok je postament izgrađen od granita. 

"Svi moji napori..."

Na postamentu spomenika sa strana je odlomak iz pisma Nikolaja II Aleksandru Karađorđeviću iz jula 1914. na ruskom i srpskom: „ ...Svi moji napori biće usmereni na očuvanje dostojanstva Srbije... Ni u kom slučaju Rusija neće biti ravnodušna prema sudbini Srbije.“ Preko puta spomenika, ka Ulici kralja Milana je spomen ploča posvećena nekadašnjoj ambasadi Carevine Rusije. 

O caru Nikolaju II

Car Nikolaj II bio je poslednji imperator sveruski, vladao je od 20. oktobra (1. novembar), do 2. marta (15. mart) 1917. godine. Abdicirao je tokom Februarske revolucije. 

Bio je sin i naslednik Aleksandra III i Marije Fjodorovne, danske princeze Dagmar pre udaje. Supruga mu je bila Aleksandra Fjodorovna sa kojom je imao petoro dece, četiri ćerke i jednog sina.

On je pomogao Srbiji u Prvom svetskom ratu, posebno u najtragičnijim danima povlačenja srpske vojske i naroda 1915 i 1916. godine. 

Car Nikolaj II se odrekao prestola u jeku Februarske revolucije (1917) i od tada se nalazio u kućnom pritvoru zajedno sa porodicom u dvorcu, u Carskom selu. 

U leto iste godine, odlukom Privremene vlade, sa porodicom je upućen u Tobolsk. Godinu dana kasnije, na proleće, boljševici su ga prebacili u Jekaterinburg gde su ga i streljali 17. jula 1918, zajedno sa porodicom i četvoro slugu

Cara mučenika, ubijenog, s porodicom, jula 1918. u Jekaterinburgu, kanonizovala je prvo Ruska zagranična crkva, a potom i druge pravoslavne crkve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike