Praunuk vladike Nikolaja: Mošti svetitelja biće uteha narodu

25.05.2023

19:24

0

O pradedi mu je najviše pričao deda, a onda i otac, mada ga se on slabije seća

Praunuk vladike Nikolaja: Mošti svetitelja biće uteha narodu
Vladika Nikolaj - Copyright Wikipedia

Milija Velimirović (27) je praunuk vladike Nikolaja Velimirovića. Studira teologiju u Beogradu, a o svom slavnom pretku je celog života slušao sve najbolje. O pradedi mu je najviše pričao deda, a onda i otac, mada ga se on slabije seća, rekao je Milija za Informer.

- To je bio čovek koga su svi voleli, a on je svakom gledao da pomogne. Deda je dobio dukat od njega, a onda je pripao meni i ja ga i dan danas čuvam - priča Milija Velimirović.

Dodaje da je uvek svima zajmio i davao kada je imao, ali da nikada nije tražio da mu se novac vrati.

- Nikada nije davao da neko vrati novac koji je on ili neko iz porodice pozajmio, uvek je govorio: "šta sam dao, dao sam" - navodi sagovornik.

Wikipedia
 

 

Na pitanje da li je zbog svog pradede odlučio da studira teologiju, odgovara da je na tu ideju došao još u detinjstvu. Milija je najavio ističe da će biti deo litije.

- Treba da dođe puno ljudi, i što bih ja rekao da se đavoli odstrane iz Beograda zbog svega onoga što se desilo 3. maja, jer i u tom datumu ima neke simbolike, s obzirom da je 3. maj u crkvenom kalendaru Sveti Nikolaj, pa će mošti biti uteha narodu posle tragedija koje su nas zadesile - kaže Milija.

Protođakon Ljubomir Ranković, koji i sam potiče iz sela Lelić u čijem manastiru počivaju mošti vladike od 1991. godine, za Informer kaže da mnogi potomci Vladike Nikolaja nisu više u ovom selu.

- Njegovi potomci su se rasuli, ali su svoja imanja i kuće poklonili crkvi i lokalnom manastiru. Svi su skromni i vredni ljudi, pobožni i posvećeni crkvi - kaže sagovornik.

U Leliću živi još vladikinih potomaka

U Leliću još žive dalji rođaci svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Oni su poput svog slavnog pretka skromni i vredni ljudi, pobožni i verni crkvi.

- Vladika Nikolaj mi dođe stric. On je naš svetac. Njegov sinovac Jovo bio je takođe vladika. Radila sam u firmi, sada sam u penziji i ne bih menjala život u Leliću - izjavila je nedavno Milojka Velimirović. Drugi meštanin i rođak Veroljub Velimirović istakao je da je na mestu gde se on rodio sagrađena crkva i sada se uređuje kompletno domaćinstvo Velimirovića.

- Tu će posetioci moći da dođu i da se poklone na mestu gde je svetlost dana ugledao vladika Nikolaj - rekao je Veroljub Velimirović.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike