"Danas slavimo uzlazak sina Božjeg na nebo": Patrijarh Porfirije u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač, Beograd slavi Spasovdan

25.05.2023

15:05

0

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu

"Danas slavimo uzlazak sina Božjeg na nebo": Patrijarh Porfirije u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač, Beograd slavi Spasovdan
Copyright Beoinfo

Patrijarh srpski Porfirije danas je u Starom dvoru osveštao i prelomio slavski kolač povodom gradske slave Spasovdan i tom prilikom poručio da se slava još od vremena despota Stefana Lazarevića slavi na isti način, što pokazuje, kako je rekao, koliko je ona značajna.

Patrijarh je istakao da je važno da budemo, ne samo danas, već i svakog drugog dana organizovani u životu.

- Važno je da težimo višim standardima i da imamo institucije koje će nam sve to omogućiti", poručio je Porfirije. Kako je rekao, važno je da pored telesnog negujemo i duhovno. "Gradska slava se slavi još od vremena Despota Stefana Lazarevića na isti način, što pokazuje koliko je ona značajna - rekao je Porfirije.

On je istakao da slaveći slavu slavimo i Boga, te da se na taj način sa njime sjedinjujemo.

Beoinfo
 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je kao domaćin slave čestitao Spasovdan svim Beograđanima.

Izuzetno sam srećan što smo se, pored pet stotina godina duge tradicije slavljenja Spasovdana, vratili još jednoj posle petnaest godina, a to je da se slava obeležava na ovaj način i na ovom mestu. Trudićemo se da negujemo naše tradicionalne, pravoslavne, srpske vrednosti, jer onaj ko to ne čini, ne može da ide napred. Često se povlači paralela između tradicije i retrogradnosti, ali to su potpuno dva različita pojma - rekao je.

Beoinfo
 

- Bez očuvanja onoga što nam je svima pomoglo da budemo to što jesmo, ne možemo da idemo napred, da kvalitetno vaspitavamo naša pokolenja niti da se nadamo boljitku u društvu – rekao je Šapić, poželevši svima dobrodošlicu u zajedničku kuću, sa željom da još mnogo slava u zdravlju proslavimo. 

Gradonačelnik je istakao da je sadašnji trenutak po mnogo čemu težak za srpsko društvo. 

Beoinfo
 

Ono što nas je očuvalo svih ovih vekova jeste Srpska pravoslavna crkva, naša matica, te treba da se ponovo oko nje okupimo i da pokažemo da će srpski narod odgovoriti i ovom izazovu kao što je to uspevao u izazovima svih vremena kroz koje je prolazio – naveo je Šapić. 

Svečanosti lomljena kolača u Starom dvoru prisustvovali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministar bez portfelja Novica Tončev, kao i državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj. Takođe, svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske i policije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike