Završena tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije održao moleban, mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram Svetog Save (FOTO/VIDEO)

25.05.2023

18:52

0

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić...

Završena tradicionalna Spasovdanska litija: Patrijarh Porfirije održao moleban, mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram Svetog Save (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Grad Beograd danas proslavlja svoju krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, koja se praznuje sa prekidima još od 1403. godine, kada je ustanovio despot Stefan Lazarević i Beogradu dao status prestonice.

Programom je predviđeno da litija zastane na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti pomen nastradalim đacima i ubijenim mladima u mladenovačkim selima, ali i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja. 

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći će do Hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh služiti moleban i obratiti se vernom narodu.

- S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima - saopštila je SPC.

20.50 - Mošti Nikolaja Srpskog unete u Hram Svetog Save

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Spasovdanska litija zavšena je večeras, nakon služenja molebana i besede patrijarha Porfirija, unošenjem moštiju svetog Nikolaja Srpskog u Hram svetog Save.

Okupljeni građani su ušli u Hram kako bi se pomolili i celivali mošti srpskog svetitelja. Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju.

20.10 Patrijarh ispred Hrama služi moleban za mir

Spasovdanska litija sa velikim brojem vernika stigla je nešto pre 20 časova do Hrama Svetog Save, gde je počeo moleban za mir, blagoslov i isceljenje, decu i srpski narod.

Patrijarh je rekao da je upravo Hram svetog Save naša "lična karta" i da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije.

On se u besedi osvrnuo i na nedavne tragedije i naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

- Tehnika i veštine pomažu, ali ne spasavaju i suštinska pitanja o radosti i tuzi ostaju bez konačnog odgovara - poručio je patrijarh.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Kako je rekao, niko nam ništa ne može sve dok se okupljamo u veri.

- Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja - poručio je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedilo zlo.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je KiM naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije.

- Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima - rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.

Nakon molebana, patrijarh će se u besedi obratiti vernicima.

19.45 - Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja stigao do Hrama Svetog Save 

19.28 - Litija je stigla do kružnog toka Slavija

19.15 - Pomen stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu

Spasovdanska litija stigla je do ugla ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde je počeo pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja, koji služi patrijarh Porfirije.

24sedam/Goran Sivački
 

19.00 - Patrijarh Porfirije dao blagoslov

Patrijarh Porfirije priključio se večeras Spasovdanskoj litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save, koja je uz njegov blagoslov i zvanično počela oko 19 časova.

Litiji prisustvuje veliki broj episkopa, kao i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Sa građanima su u litiji i ministri Nikola Selaković, Miloš Vučević, kao i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić...

18.40 - Nekoliko stotina građana okupilo se na uglu kralja Milutina i kralja Milana, pred sam početak Spasovdanske litije. 

18.30 Spasovdanska litija krenula je od Vaznesenjske crkve 

Litija predvođena kivotom sa moštima svetog Nikolaja Srpskog će preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja doći do Hrama Svetog Save, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za i obratiti se vernom narodu.

Danas su na čelu litije sa velikim krstom Gospodnjim u rukama i dvoje njegovih stipendista, odličnih studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta.

Mošti vladike Nikolaja u Hramu do nedelje

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja stigao je juče u Beograd iz mesta njegovog stalnog prebivanja, manastira Lelić kod Valjeva, u pratnji episkopa valjevskog Isihija i lipljanskog Dositeja i pripadnika Vojske Srbije.

U porti Vaznesenjske crkve su ih dočekali patrijarh Porfirije, državni sektretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, a pripadnici Garde Vojske Srbije uneli su kivot u crkvu.

Mošti vladike Nikolaja će u Hramu Svetog Save biti do nedelje, zaključno sa večernjim bogosluženjem, do kada će narod moći da dođe i pokloni se svetitelju.

Patrijarh Porfirije služio jutarnju liturgiju

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
 

Patrijarh Porfirije služio je jutros arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika.

Liturgija je počela u devet sati, a patrijarh je povodom gradske slave u 14 časova osveštao i prelomio slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda.

Patrijarh Porfirije je tom prilikom poželeo da Bog svoj blagoslov pošalje na sve nas i da nam, pre svega, podari mir kako unutrašnji tako i mir među nama, a potom čitavoj svojoj tvorevini. On je podsetio da je Vaznesenje Hristovo ustanovljeno za slavu Grada Beograda pre 620 godina, u vreme despota Stefana Lazaravića. 

- Slaveći slavu, slavimo Boga i molitvom se Bogu obraćamo da u svemu onom što je praktično i što smo uspeli kao ljudi da učinimo bude istinskog i pravog blagoslova. Tako je Bog prisutan među nama. Božanski poredak nije ništa drugo nego ljubav, a u tome je sve rečeno, jer ona pre svega podrazumeva zajednicu, da ja ne postojim bez drugoga i da je on smisao moga života - rekao je patrijarh. 

On je sinoć u Vaznesenjskoj crkvi dočekao kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, koji su uneli pripadnici Garde Vojske Srbije, nakon čega je usledilo praznično bdenije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike