Patrijarh Porfirije služio jutarnju liturgiju povodom Spasovdana: Reka vernika slila se u Vaznesenjsku crkvu (FOTO)

25.05.2023

11:16

0

Liturgija je počela u devet sati, a patrijarh će povodom gradske slave u 14 sati osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda

Patrijarh Porfirije služio jutarnju liturgiju povodom Spasovdana: Reka vernika slila se u Vaznesenjsku crkvu (FOTO)
Patrijarh Porfirije - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Patrijarh Porfirije služi jutros, na praznik Spasovdan, arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u prisustvu velikog broja vernika.

Liturgija je počela u devet sati, a patrijarh će povodom gradske slave u 14 sati osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada Beograda.

Patrijarh je sinoć u Vaznesenjskoj crkvi dočekao kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog, koji su uneli pripadnici Garde Vojske Srbije, nakon čega je usledilo praznično bdenije.

Na večerašnjoj Spasovdanskoj litiji koja je planirana od 19 sati na čelu kolone biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog, a narod će se kretati od Vaznesenjske crkve do Svetosavskog hrama.  

Tokom litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, biće služen pomen stradalim đacima u OŠ "Vladislav Ribnikar" kao i nastradalima u Mladenovcu.

Na kraju litije, patrijarh srpski će pred Hramom Svetog Save služiti moleban za decu i narod srpski.

Litija menja trase gradskog prevoza

Vaznenjenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija, u čast slave Grada Beograda, biće održana sutra od 19 časova, zbog čega će saobraćaj u pojedinim delovima grada biti izmenjen.

Mošti će u 19 sati biti iznete iz hrama Vaznesenja, nakon čega će se kretati kroz Kneza Miloša, kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, do Slavije (gde je planirano jedino zaustavljanje) preko Bulevara Oslobođenja do Svetosavskog platoa.

Pomenute deonice ulica će se zatvarati povremeno, u vremenu od 17:30 do 20:00 časova, a zatvaranje će trajati do prolaska Litije.

Vozila JGP-a prolazak Litije čekaju na trasi, pa nastavljaju redovno da saobraćaju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike