Tačna putanja kretanja Spasovdanske litije: Sutra će centralne gradske ulice biti zatvorene, evo i u koje vreme

24.05.2023

10:15

0

Narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će od sutra pa do nedelje biti u hramu Svetog Save

Tačna putanja kretanja Spasovdanske litije: Sutra će centralne gradske ulice biti zatvorene, evo i u koje vreme
litija (3) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vaznenjenje Gospodnje i tradicionalna Spasovdanska litija, u čast slave Grada Beograda, biće održana sutra od 19 časova, zbog čega će saobraćaj u pojedinim delovima grada biti izmenjen.

Mošti će u 19 sati biti iznete iz hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

Trasa litije i zatvaranje ulica

Trasa kretanja Litije je sledeća: Admirala Geprata (početak Litije ispred crkve SV. Vaznesenja) - Kneza Miloša – Kralja Milana – Trg Slavija (gde je planirano jedino zaustavljanje) – Bulevar Oslobođenja – Svetosavski plato.

Pomenute deonice ulica će se zatvarati povremeno, u vremenu od 17:30 do 20:00 časova, a zatvaranje će trajati do prolaska Litije.

Vozila JGP-a prolazak Litije čekaju na trasi, pa nastavljaju redovno da saobraćaju.

- Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelje - rekao je vikar patrijarha Petar Toplički u razgovoru za RTS.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Večeras će u svim hramovima biti održano bdenje povodom sutrašnjeg praznika, a u Vaznesenjskom hramu će u 18 časova biti sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva. 

Pripadnici Vojske Srbije učestvovaće u ispraćaju kivota iz Valjeva, prenošenju do Vaznesenjske crkve i u samoj litiji sutradan.

Kako navode iz crkve, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J.N.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike