Kivot sa moštima Svetog Vladike Nikolaja na putu ka Beogradu u pratnji Vojske Srbije

24.05.2023

09:38

0

U svečanoj Spasovdanskoj litiji mošti će biti prenete do hrama Svetog Save, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti moleban i besedom se obratiti okupljenom narodu

Kivot sa moštima Svetog Vladike Nikolaja na putu ka Beogradu u pratnji Vojske Srbije
spasovdan (2) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kivot sa moštima Svetog Vladike Nikolaja krenuo je ka Beogradu u pratnji episkopa valjevskog Isihija i lipljanskog Dositeja i pripadnika Vojske Srbije.


Iz manastira Lelić, u podnevnim časovima, kivot sa moštima Svetog Vladike Nikolaja krenuo je ka hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Valjevu, gde je formirana litija koju je gradskim ulicama predvodio episkop valjevski Isihije saepiskopom Dositejem, vikarom patrijarha srpskog, sveštenstvom i monaštvom Eparhije valjevske i mnogobrojnim vernim narodom.
Litija je išla do hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu gde je episkop Isihije služio akatist Svetom Vladiki Nikolaju, a zatim pročitao molitvu za umnoženje ljubavi.

Pomen za nastradale u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar."

 

Episkop Isihije je rekao okupljenima da smo svedoci dve struje, komunizma i sekularnog liberalizma, koje razgrađuju srpsko društvo, koje relativizuju sve vrednosti i koje nas moralno raslabljuju.

„Moralna raslabljenost u društvu je velika i gubitak identiteta kako ličnog, tako i identiteta zajednice i društva. Porast je zla, besmislenog zla i nasilja. Na silu nam se uvode zakoni koji direktno protive našem narodnom predanju, Jevanđelju, reči Božijoj na kojoj je to predavanje zasnovano. To najviše vidimo u našem pravosuđu, u našem školstvu i obrazovanju, u porodici i u braku koji je napadnut kao najprirodniji način postojanja čoveka i žene, i u svim područjima našeg društva i naše zajednice“, prenosi TV Hram.

„Sile ovoga sveta, podnebesja pokušavaju da nas uvuku i vode svojim pogubnim i bogomrskim idejama, mislima i delima, pokušavaju takođe i najstrašnije da nam otmu našu svetu zemlju, naše Kosovo i Metohiju. Opevajući tu zemlju Vladika nam objašnjava da kosovska epopeja ponavlja i potvrđuje učenje Crkve i viziju dveju otadžbina - zemaljske i nebeske otadžbine. Obe otadžbine utkane su jedna u drugu kao duša u telo i to se na najbolji način vidi u našoj svetoj zemlji. Naš je program Jevanđelje, zakon ljubavi. U ovim teškim danima pribegavamo još usrdnije našem Svetom Vladici. Po božanskom promislu, danas se navršava tačno dvadeset godina od njegovog proslavljenja kao svetitelja Gospodnjeg u srpskom zavetnom Hramu Svetog Save na Vračaru u prestonom Beogradu“, rekao je Episkop Isihije.

U hramu Vaznesenja Gospodnjeg biće služeno praznično bdenjee sa molebnom Svetom Vladiki Nikolaju.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja 2023. godine.

Ispraćaju i litijskoj pratnji prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i načelnik Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba, brigadni general Savo Iriškić.

„Vojska Srbije odazvala se pozivu njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija da tradicionalno učestvuje u Spasovdanskoj litiji, a ove godine i pratnji moštiju Svetog vladike Nikolaja, povodom obeležavanja decenije od vraćanja verske službe u Vojsku Srbije“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike