Na korak do izmeštanja Starog savskog mosta: Rok za gradnju novog prelaza je tri godine, Kinezi će biti zaduženi za građevinsku dozvolu

15.05.2023

19:30

0

Predviđeno je da se na novom mostu nalaze po dve saobraćajne trake dužine 6,5 metara

Na korak do izmeštanja Starog savskog mosta: Rok za gradnju novog prelaza je tri godine, Kinezi će biti zaduženi za građevinsku dozvolu
Stari savski most - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Izmeštanje Starog savskog mosta sve je izvesnije, a u prilog tome ide činjenica da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala tender za FIDIK inženjera i nadzor nad izvođenjem radova na izgradnji novog mosta preko Save.

Novi savski most trebalo bi da se nalazi na mestu postojećeg, a vrednost nabavke procenjena je na 179 miliona dinara, bez PDV-a. 

Kako piše u tenderskoj dokumentaciji, Ministarstvo građevine i Direkcija za izgradnju Beograda 4. marta 2021. godine zaključili su sa kineskom kompanijom "PowerChina", kao izvođačem, sporazum o saradnji u vezi sa realizacijom i finansiranjem istražnih i projektantskih radova.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Ovim sporazumom, između ostalog, predviđeno je da kineska kompanija, kao izvođač, preuzme obavezu predfinansiranja istražnih i projektantskih radova za potrebe izrade projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje novog mosta, dok je obaveza Direkcije da obezbezbedi FIDIK inženjera i nadzor nad izvođenjem radova.

Kako će Novi savski most izgledati? 

Prema poslednjim informacijama, izmeštanje Starog savskog mosta trebalo bi da počne već u junu 2023. godine, a kako je predviđeno projektom, novi most će se sastojati od dvostrukog čeličnog luka, dok će se čelična konstrukcija oslanjati na šest armiranobetonskih stubova. 

Beoinfo
 

Predviđeno je da se na novom mostu nalaze po dve saobraćajne trake dužine 6,5 metara, tramvajski koridor u sredini širine osam metara, trotoari sa obe strane, kao i biciklističke staze. 

Takođe, u planu je i gradnja dva lifta za prevoz putnika, nosivosti 1.000 kilograma. 

Aneksom ponude potpisanim sa izvođačem, ugovoreno vreme završetka radova je tri godine od datuma početka radova, dok je garantni dve godine.

Podsetimo, Saobraćajni institut CIP izradio je idejni projekat novog mosta.

Novi most za dve godine? 

Tanjug/Sava Radovanović
 

Kako je svojevremeno naveo prvi čovek Beograda Aleksandar Šapić, Novi savski most bi trebalo da se izgradi za otprilike dve godine, čime će se rešiti usko grlo oko Ušća.

Takođe, on je  tada najavio da će na leto neimari početi i sa gradnjom tunela kod Ekonomskog fakulteta i petlje na Novom Beogradu. 

Izgradnjom ovog tunela značajno će se rasteretiti usko grlo srpske prestonice jer će građani koji nemaju potrebu da idu kroz centar grada koristiti gradski portal, ali će se smanjiti i zagađenje vazduha u Beogradu. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike