Otkrili smo tajnu staru pola veka! Pored ove ulice prolazite svakodnevno, a ploča sa natpisom u njoj krije strašnu istinu (FOTO/VIDEO)

14.06.2022

08:43

1

Od događaja u koje vas ova priča uvodi prošlo je skoro pola veka, odnosno 48 godina

Otkrili smo tajnu staru pola veka! Pored ove ulice prolazite svakodnevno, a ploča sa natpisom u njoj krije strašnu istinu (FOTO/VIDEO)
24sedam

Bulevar revolucije je sada Bulevar kralja Aleksandra, Ulica Franca Rozmana – Sime Igumanova, „Dom sindikata“ je „Kombank dvorana“, „Beogradska arena/Štark arena“, a na betonskim stazama i dalje stoje „halo govornice“, danas bez signala.

Svi gore navedeni pojmovi su svoju funkciju ili ime promenili/izgubili u prethodnih 20 leta.

Tehnologija je napredovala, male radnje mehaničara za kućne aparate je zamenio garantni list savremenih prodavnica tehnike, a beli grad je nastavio da probija okvire, kao i vekovima za nama.

Strogi centar Beograda, Slavija, pre 143 godine bio je lovište divljih pataka, a sada je traka automobila na kojoj se ukrug okreću kola od „juga“ do „ferarija“.

U jedan od izlaza kružnog toka uliva se Makenzijeva ulica, starog naziva Maršala Tolbuhina. Gledajući sa Slavije, prolazi pored istoimenog hotela i OŠ „Sveti Sava“, a sa njenog trotoara naziru se Hram Svetog Save i Čuburski park.

24sedam/M. Sh
 

Ta ulica malih radnji i sa mnogo sveta, koji danonoćno njome prolazi na putu ka centru grada, nekima je prozaična i ni po čemu posebna. Međutim, upravo u njoj, kod broja 91, iznad zlatarske radnje stoji spomen-ploča, postavljena 1975. godine, koja pripoveda o „neobičnoj i tragičnoj“ smrti mladog Beograđanina.

24sedam/M. Sh
 

Spomen-ploču je na tom mestu postavio otac nastradalom sinu, godinu dana nakon njegove smrti.

„U ovoj radnji učio je i radio Zoran Zoki B. Popović, radio i TV mehaničar. Bio je žrtva nesavesnih i nepoštenih ljudi i na kraju gubi mladi život neobično i tragično 26. IV 1975. godine, na Savskom mostu.

Njegov otac, 26. IV 1976“.

Gradska ulica, ili savremeni muzej

Gradske fasade čuvari su istorije, i ako bolje pogledate oko sebe, otkrićete da ste u svojevrsnom muzeju, a da na eksponatima (u ovom slučaju zgradama) stoje natpisi o mnogim znamenitim ličnostima koje su ovim gradom hodale pre nas.

24sedam/M. Sh
 

Na Vračaru je u Nebojšinoj ulici broj 18 stanovao Momo Kapor.

Kako nečija smrt može biti „tragična i neobična“, nije umeo da objasni čovek koji u toj radnji od 2002. godine drži zlataru.

O prethodnim vlasnicima kaže da ne zna puno, osim da se Zoranov otac zvao Borivoje, a sestra Olivera, kao i da su stanovali negde na Dorćolu.

- Znam da njegovom ocu nije bilo lako da nastavi sa poslom nakon smrti sina – rekao je zlatar, a onda naveo da kontakt telefon nema ni od jednog člana te porodice.

24sedam/M. Sh
 

Sagovornik nije sa sigurnošću mogao da potvrdi kako je Popović nastradao, a prema onome što je svojevremeno čuo, mladić je kolima sleteo sa mosta. Međutim, za tu tvrdnju nije mogao da garantuje.

Tajna se krije u arhivama!
Sledeći, logičan korak bila je pretraga arhive tada postojećih novina. Beograđane su o dnevnim vestima sedamdesetih godina prošlog veka izveštavali novinari „Večernjih novosti“ i „Politike“.
 
Oni su ponekad pušili pored otvorenih prozora redakcija slušajući glas sa radija, budući da zabrana pušenja u zatvorenom prostoru nije bila na snazi, kako je to danas.
 
Novi dan su zakucavali metalnim slovima svojih pisaćih mašina u papir. (Zanimljivo je pomenuti da su tih dana putnici smeli da puše i u avionima, a potpuna zabrana je na snagu stupila 2002. godine.)

Hroničari svakodnevice su sa visine, kroz krupna prozorska okna, gledali na svet koji je šetao Kosovskom i Makedonskom ulicom, u zavisnosti od toga za koju novinsku kuću su pisali.

Taj 25. april 1975. godine bio je sličan svakom drugom danu, a istoričari trenutka su odabrali sledeće događaje da podsećaju na tu davnu subotu.

Datum na vrhu leve strane „Politike EKSPRES“ je subota 26. april.1975, a rubrika „Beograd od večeri do jutra“.

Tih dana je u galeriji „Atelje 212“ radove izlagala mlada umetnica Marija Tasovac, a za pomenutu izložbu „utrošila je 130 kilograma keramičkih pločica“.

Momo Kapor je o umetničinom stvaralaštvu rekao sledeće:

- Evo, u divnom spoju zemlje, vode, pokreta, duha i vatre, rodila se umetnost Marije Tasovac.

Kako dalje piše „Politika EKSPRES“, prethodnog dana je zbog gužve u autobusu iz vozila ispala izvesna Leposava Manojlović, radnica tadašnjeg „Beka“. Ona je u izjavi za pomenuti list objasnila da ne zna kako je do incidenta došlo, ali ističe da je tog dana u autobusu bila neviđena gužva, pa je ispala kada su se vrata otvorila na stanici, nakon što su je putnici pritisnuli.

Osim Leposavi, ni Borisavki taj petak nije bio najsrećniji dan.

Borisavka Petrović (40), zaposlena u PK „Beograd“, prethodnog dana je pala sa tavana kada je „pokušala da spusti nešto sa njega“. Lekari su joj nakon pregleda preporučili da se narednih dana javlja na kontrolu.

Miloša Jeremića (50) vrata su udarila u glavu dok je radio na poslu.

Najzad, u gornjem desnom uglu nalazi se vest koju tražim, a njen sadržaj prenosim u celosti.

Brza vožnja odnela još jedan život

Smrt vreba iza bandere

Poginuo je 22-godišnji Zoran Popović, Niška 25, koji je sedeo za volanom „mercedesa 350“, strane registracije – Saputnici Silvija Ađić (18) i Lazar Simić (27) samo ugruvani.

Na novom Savskom mostu, noćas nešto posle ponoći udario je u punoj brzini putničkim automobilom „mercedes 350“ u gvozdenu banderu na mostu i na mestu ostao mrtav 22-godišnji Zoran Popović, Niška 25.

Zajedno sa njim u kolima su bili 18-godišnja Silvija Ađić, Đevđelijska 25, i Lazar Simić (27), Luke Vukajlovića 6. Pukom slučajnošću ostali su nepovređeni.

Dežurnom osoblju Neurohirurške klinike, Silvija Ađić, koja je samo lakše ugruvana, ispričala je da je na ulici srela Zorana Popovića koga je odranije poznavala. Rekao joj je da je malo sačeka. Pojavio se uskoro za volanom velikog „mercedesa“ stranih registracija. Sela je u automobil. Posle obilaska restorana „Stari Vujadin“, gde je sreo i svog druga Lazara Simića, koji je takođe pošao sa njima, krenuli su beogradskim ulicama.

Zbog prebrze vožnje i verovatno „čašice više“ dogodilo se ono najgore.

Istraga je u toku, javlila je pre 48 godina „Politika EKSPRES“.

Paralelno su  novinari „Večernjih novosti“ o istom događaju izvestili da se ne zna kome pripada „mercedes“ holandske registracije u kojem je Zoran Popović izgubio život.

Prema rečima očevidaca za navedeni list, „mercedes“ je dolazio velikom brzinom iz pravca Novog Beograda. U jednom momentu vozač je prešao na levu stranu mosta, zakačio „ford“ registracije BG 213-343 i udario u električni stub.

Vozač „forda“ Kosta Tundželski je prošao bez povreda, a iz slupanog auta su izvučeni Silvija i Lazar, dok se Zoranu Popoviću nije moglo pomoći. Volan mu je prignječio grudni koš.

.

24sedam

Nakon što su sa ovog terena dežurni novinari sakupili sve informacije, vratili su se u svoje redakcije, da o svemu izveste čitaoce, dok uz radio pišu detalje minulog dana.

Na staroj adresi Popovića nema više

Adresa koja se u članku navodi kao mesto prebivališta nastradalog Zorana Popovića stara je kuća u  ulici paralelno sa Bulevarom kralja Aleksandra.

Stara beogradska kuća, sa fasadom koja podseća na minulo vreme, u uskoj ulici, sada je dom porodice koja nosi drugo prezime.

U dvorištu skrivenom od pogleda, sada su porodica i njihov pas koji ujeda (upozorava tabla na kapiji). Stanari se pre završetka teksta nisu javljali na kućne telefone, kako bi eventualno podelili neki detalj o prethodnim vlasnicima.

Za kraj, zanimljvo je primetiti i to da je upravo poslednjih dana 1975. godine izdata pesma „April u Beogradu“, pevača  Zdravka Čolića, čije reči se sasvim čudno poklapaju sa „neobično i tragično“ izgubljenim mladim životom.

Pojedine stihove vam prenosimo u originalu:

"April u Beogradu jedno prošlo doba

Nosim ga u mislima iz vojničkih soba

April u Beogradu umorno se smiješi

Ispod Savskog mosta, dok se sumrak sprema

Više mene nema."

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti