Pešaci i biciklisti konačno dobili bezbedan put preko Vodene kapije: Postavljen metalni mostić na prvom delu Linijskog parka (FOTO/VIDEO)

12.05.2023

08:00

0

Njega su postavili radnici JKP "Zelenilo Beograd"

Pešaci i biciklisti konačno dobili bezbedan put preko Vodene kapije: Postavljen metalni mostić na prvom delu Linijskog parka (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Na prostoru ispred Vodene kapije 1, tačnije na delu Linijskog parka na kojem je do pre nekoliko dana bila neuređena staza, privremeno je postavljen metalni mostić, te će pešaci i biciklisti sada moći normalno da prolaze ovim delom šetališta.

Metalni mostić postavili su radnici JKP "Zelenilo Beograd" i to na prostoru prve celine parka koji se pruža od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.

S obzirom da su pešaci, trkači, roleraši i biciklisti donedavno ovim delom šetališta prolazili kroz blato, peli se uz nasip pa preko Vodene kapije ili potpuno zaobilazili ovaj deo Linijskog parka, ovu vest veliki broj njih dočekao je sa oduševljenjem. 

Napokon, prva celina savremenog parka više nije nebezbedna za Beograđane. 

Istraživanja oko Vodene kule podelila šetalište 

Istraživanja oko Vodene kule 1 podelila su ovu celinu Linijskog parka na dva dela i na određeno vreme prekinula radove na ovom delu trase. 

Nakon toga, radovi su završeni, a samim tim je gotova i prva faza radova - uređeni su pešačka staza i odmorišta, zasađeni travnjaci, ukrasno šiblje, perene, polegli četinari, postavljen sistem zalivanja biljaka "kap po kap". 

Neimarima "Zelenila Beograd" ostalo je još samo da se pozabave tim delom oko Vodene kapije. 

Vodena kapija potiče iz 18. veka

Beoinfo
 

Vodena kapija potiče iz 18. veka, a predstavljala je prolaz kroz priobalni bedem nastao u periodu od 1717. do 1736. godine u vreme vladavine Austrijanaca. 

Istraživanja Vodene kapije započeo je Republički zavod za zaštitu spomenika u saradnji sa Arheološkim institutom – Beograd.

Ova kapija koja je bila značajno strateško mesto u vreme austrijsko-turskih ratova uglavnom je izgrađena od cigala, odnosno opeke austrijskog formata, dimenzija cigle 30 puta 15 puta sedam centimetara. 

Kapija je imala baroknu fasadu od koje su ostali samo fragmenti jer je i ona oštećena prilikom izgradnje pruge.

Osim ove Vodene kapije 1, postoji i Vodena kapija 2, koja je takođe deo beogradskog bedema, ali se nalazi bliže Kuli Nebojša.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike