Arheološko nalazište usporilo gradnju "urbane šume": Pogledajte dokle se stiglo sa radovima u prvom delu Linijskog parka (FOTO)

31.05.2022

19:10

0

Radovi na prvoj celini Linijskog parka počeli su krajem januara i trebalo je da budu završeni za tri meseca

Arheološko nalazište usporilo gradnju "urbane šume": Pogledajte dokle se stiglo sa radovima u prvom delu Linijskog parka (FOTO)
Linijski park 24sedam - Copyright 24sedam/Lj. S.

Spona između Beton hale i Pančevačkog mosta, kao i dunavske padine i priobalja reke Dunav, predstavljaće "urbana šuma", odnosno Linijski park, čija je prva faza radova, od ukupno 10, počela početkom 2022. godine. 

Radovi na prvoj celini, koja se prostire na 1,63 hektara, a koja ide duž platoa Donjeg grada Beogradske tvrđave pa sve do Bastiona Svetog Jakova, počeli su krajem januara i trebalo je da budu završeni za tri meseca.

Međutim, iako je izgledalo da radovi teku "kao po loju", radnike i mašine je u četvrtom mesecu usporio pronalazak "Vodene kapije" na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, zbog čega se još uvek ne zna kada će radnici i mašine preći na izgradnju druge faze Linijskog parka.

Iz JKP "Zelenilo Beograd" naveli su da je do sada urađena ugradnja kamenih zastora, pešačkih staza i postavljena je ulična rasveta. 

- U toku su izgradnja nove betonske kaskadne zaštite nasipa i radovi na ugradnji zaštitne ograde. Ono što predstoji u narednom periodu jeste montiranje klupa na postavljene nosače, kao i postavljanje određenog broja đubrijera. Nakon građevinskog posla, slede humuziranje zemljišta, sadnja zelenila i ugradnja zalivnog sistema - objasnili su iz "Zelenila". 

Takođe, istakli su da je na gradilištu, u zavisnosti od potreba i planirane dinamike posle, angažovano od 10 do 20 radnika svakog radnog dana. 

- Kako bi obezbedili udobnost budućim korisnicima parka, pored zaštitne ograde biće postavljeno šest malih i sedam velikih kamenih klupa, 13 malih klupa "standard" sa naslonom, 13 malih drvenih sedišta i tri velika na tribinama - kazali su oni, i dodali da uređenje prve faze radova košta 134.743.469 dinara.

Kako će izgledati Linijski park? 

Beoinfo
 

"Urbana šuma" će se sastojati od 10 celina, a park će biti jedinstven po tome što su planove za svaku celinu izradili različiti inženjeri. Radove na prve dve celine izvodiće radnici JKP "Zelenilo Beograd", dok će naknadno biti izabran izvođač radova za preostalih osam celina. 

Park obuhvata prostor dela koridora stare železničke pruge u okviru teritorije opština Stari grad i Palilula, od Beton hale do Pančevačkog mosta, u dužini od 4.600 metara.

Područje Linijskog parka, u prostornom pogledu, predstavlja sponu između Beton hale i Pančevačkog mosta, kao i dunavske padine i priobalja reke Dunav.

Beoinfo
 

U 10 izabranih pobedničkih rešenja definisano je i kako bi celine parka bile povezane – predložen je koncept pod nazivom LINKPARK koji bi kroz pet linija povezao celine:

  • Glavna linija - pešačka putanja koja se prostire celom dužinom parka
  • Aktivna linija - predviđena za vožnju biciklom i druge oblike mikromobilnosti, kao i trim-stazu za trčanje
  • Linija kretanja tramvaja (potencijalno) - duž većeg dela Dunavske ulice kao oblik održivog javnog gradskog prevoza
  • EcoAuto linija - forma drumskog saobraćaja sa automobilima koji imaju nula odsto karbonske emisije
  • Linija biodiverziteta - primenjena kao osnovni princip prirodne konektivnosti i biomimikrije i formiranje novog elementa zelene infrastrukture (veznog parka).

"Urbana šuma" će se sastojati od 10 celina 

Beoinfo
 

Prva celina, čija je izgradnja počela 24. januara, prostire se na 1,63 hektara, a predstavlja idealno šetalište na obali reke, gde bi postojale pasarele, a kod Bastiona Svetog Jakova, Beograđanima bi se otvorio prelep pogled na drugu obalu dunava i na Veliko ratno ostrvo.

Druga celina "urbane šume", koja bi trebalo da bude završena za oko 90 dana, prostire se na 3,57 hektara, a u centru bi imala Kulu Nebojše, jedan od najznačajnijih spomenika kulture iz XV veka. 

Celina tri obuhvata prostor nekadašnje Marine "Dorćol" koji se transformiše u mešovite gradske centre, prostor nekadašnje Termoelektrane "Snaga i svetlost" koji je predviđen za revitalizaciju sa novom namenom (kultura) i prostor između nekadašnje termoelektrane i reke Dunav koji je planiran za park.

Beoinfo
 

Celina četiri obuhvata kompleks postojeće toplane "Dunav" i objekat postojeće crpne stanice koji se zadržava. U ovoj celini osnovna namena su planirane površine za infrastrukturne objekte i komplekse.

Celina pet planirana je za objekte i komplekse javih službi - visokoškolske ustanove, Fakultet muzičke umetnosti sa katedrom za ples.

Celina šest predstavlja prostor u okviru koga se nalazi hotel "Admiral" i u kojoj se daje mogućnost razvoja postojeće namene (komercijalni sadržaji).

Celina sedam predviđena je za mešoviti gradski centar, a u okviru ove celine nalazi se i ustanova primarne zdravstvene zaštite.

Beoinfo
 

Celina osam, površine 1,54 hektara, nalazi se na prostoru jugozapadno od objekta Luke Beograd i predstavlja deo parka koji je, pravolinijski gledano, najbliži Trgu republike, a u postojećem stanju prostor zauzimaju asfaltirane površine parkinga ispred magacina Luke Beograd.

Celina devet, površine 3,9 hektara, nalazi se na prostoru Dunav stanice uz Poenkareovu ulicu. U postojećem stanju prostor zauzima železnički koridor, objekte i nadstrešnicu Železničke stanice "Dunav".

Beoinfo
 

Celina 10, površine 3,6 hektara, nalazi se na prostoru koji obuhvata potez pratećeg železničkog koridora od Ulice mitropolita Petra do Pančevačkog mosta, omeđen ulicama Viline vode i Poenkareovom, kao i potez uz Ulicu mitropolita Petra, a između Poenkareove ulice i Bulevara despota Stefana.

Kompletno uređenje ovog prostora, od Beton hale do Pančevačkog mosta, prema procenama, koštaće oko 55 miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike