Još jedna vila na Neimaru na udaru bahatih investitora: Skinut crep s krova, iako kuća ima zaštitu od posebne vrednosti (FOTO)

08.05.2023

08:23

0

Nažalost, ovo je samo jedna u nizu predratnih vila koje se ruše na Vračaru

Još jedna vila na Neimaru na udaru bahatih investitora: Skinut crep s krova, iako kuća ima zaštitu od posebne vrednosti (FOTO)
Copyright Printscreen/Google Maps

Vračarska vila koja je stacionirana u Ulici Janka Veselinovića broj 15 nedavno se našla na udaru bagera i neimara koji planiraju da na toj lokaciji dignu savremenu četvorospratnicu. 

Upravo zbog toga Društvo za očuvanje Neimara organizovaće protest 13. maja ispred tog objekta, koji bi, poput brojnih vila u toj opštini, mogao da bude sravnjen sa zemljom, uprkos činjenici da se nalazi u prostorno kulturno-istorijskoj celini Kotež-Neimar, koja je u postupku utvrđivanja za kulturno dobro.

Printscreen/Google Maps
Vila u Ulici Janka Veselinovića 15

- Objekat u Ulici Janka Veselinovića 15 gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture valorizovao je kao objekat od posebne vrednosti, koji se mora očuvati u svom izvornom obliku i na kome se bez saglasnosti Zavoda ne smeju preduzimati nikakve intervencije. S obzirom na to da je namera investitora da na ovom placu gradi četvorospratnu zgradu, a da je od Zavoda za to dobio negativne lokacijske uslove, jasno je da investitor na ovaj način pokušava da devastira objekat kako bi dobio dozvolu za njegovo uklanjanje, po obrascu koji je viđen u martu na objektu u Janka Veselinovića 10 - navodi Društvo za očuvanje Neimara.

Printscreen/Google Maps
 

Kako kažu, investitor je prošle nedelje počeo da uklanja crep sa krova, "direktno i svesno izlažući ovaj objekat devastaciji i propadanju usled kiše".

U komšiluku predratnu vilu stigla ista sudbina 

U istoj ulici, na broju 10, krajem marta 2023. godine srušena je predratna vila iz 1927. godine koja je označena kao objekat koji ima urbanističko-arhitektonske vrednosti, što znači da ne bi smeo da se ruši a da prethodno investitor ili opština ne zatraže od Zavoda uslove i mere za očuvanje tog objekta, što, kako nam je tada rečeno, nisu uradili.

 

 

Opština Vračar tada je tvrdila da je rešenjem gradskog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju iz 2022. izrečena zabrana korišćenja objekta u Janka Veselinovića 10 zbog toga što na njemu postoje nedostaci koji predstavljaju neposrednu opasnost po njegovu stabilnost, po njegovu okolinu, život i zdravlje ljudi, pri čemu je građevinski inspektor konstatovao, između ostalog, urušavanje međuspratne tavanice. 

 

 

Takođe, nadležni iz opštine su u saopštenju naveli i to da vlasnik objekta poseduje svu potrebnu dokumentaciju nadležnih institucija prema kojoj je izdato odobrenje za izvođenje radova, odnosno rušenje, da vila ne poseduje nikakvu arhitektonsku vrednost, da se "trenutno ne nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda"…

Zaštita vračarskog naselja Kotež-Neimar istekla još 2020. godine 

Zaštita vračarskog naselja Neimar istekla je 31. decembra 2020. godine, pa investitori već skoro tri godine koriste tu "rupu" do novog akta zaštite i na sve moguće načine pokušavaju da se dokopaju zemljišta na kojem bi mogli da ruše predratne vile i zidaju višespratnice.

Iako Zavod za zaštitu spomenika radi na tome da se celina Neimar-Kotež ponovo stavi pod zaštitu, proces i dalje traje. 

Nažalost, još uvek nije poznato kada će Kotež-Neimar ponovo dobiti zaštitu kakvu i zaslužuje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike