Dok Neimar čeka na zaštitu, graditelji bacili oko na ovu kuću: Umesto predratne vile, hoće da grade višespratnicu

18.11.2022

07:20

0

Sve dok se sistemski ovaj problem ne reši narušavanje ovog dela Vračara će se nastaviti, kaže predsednik Društva za ulepšavanje Vračara

Dok Neimar čeka na zaštitu, graditelji bacili oko na ovu kuću: Umesto predratne vile, hoće da grade višespratnicu
Narušavanje vračarskog naselja Neimar - Copyright Printscreen/Urbanistički plan

Zaštita vračarskog naselja Neimar istekla je 31. decembra 2020. godine, pa investitori već skoro dve godine koriste "rupu" do novog akta zaštite i na sve moguće načine pokušavaju da se dokopaju zemljišta na kojem bi mogli da, umesto predratnih vila, sazidaju višespratnice.

Na udaru investitora sada se našla i kuća od velikog značaja za Ulicu Đorđa Vajferta, na broju 35, umesto koje je planirano da se sagradi moderna višespratnica koja ispada iz okvira zastupljene arhitekture na ovom delu Vračara. 

Printscreen/Urbanistički plan
 

Prema rečima Aleksandra Arsenijevića, predsednika Društva za ulepšavanje Vračara, investitori nasrću na vračarske vile "kao zveri i otkidaju onoliko mesa koliko mogu". 

- Sve dok se sistemski ovaj problem ne reši, odnosno dok se ne usvoji elaborat Neimarske padine, narušavanje ovog dela Vračara će se nastaviti - objasnio je on za 24sedam

Arsenijević je istakao da će pokušati da zajedničkim snagama odbrane pojedinačne objekte na Vračaru, ali da će to biti jako teško. 

- Elaborat za Neimarsku padinu je dobio saglasnost od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i nadležnih ministarstava, tako da je ostalo samo da ga Vlada stavi na usvajanje - zaključio je naš sagovornik. 

Šta će nići na toj adresi? 

Umesto velelepne vile, u planu je da na tom broju u Ulici Đorđa Vajferta nikne stambeni objekat.

Kako piše u urbanističkom projektu, cilj izrade UP-a je privođenje predmetnog prostora planiranoj nameni i usklađivanje parametara i uslova definisanih Planom generalne regulacije (PDR) građevinskog područja sedišta jedinice lokalne samouprave grada Beograda.

Takođe, tu piše da se prema PDR-u predmetna lokacija nalazi u zoni transformacije porodičnog stanovanja u delimično formiranim gradskim blokovima u višeporodično stanovanje. 

Ovaj stambeni objekat gradio bi se na prostoru od 366 metara kvadratnih i imao dva podruma, prizemlje, tri sprata i potkrovlje. 

Za stanare ove zgrade bilo bi obezbeđeno ukupno osam parking-mesta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike