Prijave su elektronske - nema čekanja u redovima: Počeo upis dece u beogradske vrtiće - da li će roditelji i ove godine plaćati "ceh"?

11.04.2023

19:30

0

Ovo su sve informacije na jednom mestu

Prijave su elektronske - nema čekanja u redovima: Počeo upis dece u beogradske vrtiće - da li će roditelji i ove godine plaćati "ceh"?
Vrtić/Ilustracija - Copyright Profimedia

Konkurs za upis u beogradske vrtiće, čiji je osnivač Grad Beograd, počeo je 10. aprila i trajaće do 12. maja na Portalu eUprave. Broj slobodnih mesta je sličan kao i prošle godine - oko 14.000, a prema najavama gradskih čelnika, vrtići bi od septembra trebalo da budu potpuno besplatni za sve mališane u prestonici.

Prilikom prijave roditelji nisu u obavezi da prikupe nijedan dokument u papirnoj formi, već celu proceduru mogu da obave elektronski, putem usluge eVrtić.

Dakle, nema čekanja u redovima, već se sve radi putem kompjutera ili tableta, pa čak i mobilnih telefona, uz desetak klikova, bez prikupljanja ikakve dokumentacije.

Profimedia
 

- Ovogodišnji konkurs raspisujemo za više od 14.000 beogradskih mališana u 318 beogradskih vrtića, na 17 opština - najavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Nenad Radić.

Najviše mališana će moći da se upiše u jasle - njih oko 6.000, dok u vrtićima ima više od 2.500 mesta. U četvoročasovnom pripremnom predškolskom programu ima mesta za oko 4.500 dece, a ostala mesta su rezervisana za celodnevni pripremni predškolski progam i razvojne grupe.

Najviše dece biće upisano u PU "11. april" na Novom Beogradu - njih oko 1.500, a najmanje u PU "Naša radost" u Sopotu - više od 300.

Kao i prethodnih godina, verovatno neće svi prijavljeni mališani moći da se upišu u državne vrtiće jer nema toliko mesta. Oni koji ostanu "ispod crte" imaće dve mogućnosti - da na listi čekanja sačekaju da se oslobodi neko upražnjeno mesto ili da se, uz čuvenu odbijenicu, upišu u neki privatni vrtić u kojem Grad Beograd refundira roditeljima troškove.

Profimedia
 

Iz godine u godinu sve više prijava

Podsetimo, prošle godine je na konkursu bilo ponuđeno 13.955 mesta, a stiglo je 17.806 zahteva.

Još više prijava je bilo 2021. godine kada je preko eUprave stiglo skoro 19.000 zahteva. Tada je bilo skoro 5.000 prekobrojnih mališana, a najtraženiji su tradicionalno bili vrtići na opštinama Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara.

24sedam/Goran Sivački
 

I privatni vrtići besplatni

Prvi put u istoriji Beograda, Grad će od septembra subvencionisati pun iznos ekonomske cene boravka u vrtiću u iznosu od 28.085 dinara za oko 58.000 mališana u državnim vrtićima.

Kako je obelodanjeno prošle godine, u privatne predškolske ustanove ide oko 22.000 dece čiji boravak subvencioniše Grad Beograd, te se u sistemu predškolskog obrazovanja nalazi oko 80.000 mališana, a prema rečima gradonačelnika Aleksandra Šapića, ni roditelji mališana koji idu u privatne vrtiće neće plaćati ništa. 

TANJUG/ Sava Radovanović
Aleksandar Šapić

- Umesto 22.000 dinara, Grad će uplaćivati celu cifru od 28.095 dinara. Do sad cu roditelji plaćali oko 5.600 dinara, a mi smo subvencionisali sve, samo što će sada biti puna cifra. Sistem se ne menja, samo će Grad uplaćivati novac umesto roditelja. Oni koji dobiju odbijenicu od državnog, idu u privatni vrtić sa odbijenicom i to će isto biti subvencionisano od strane grada. Roditelji aposlutno ništa neće plaćati - rekao je nedavno gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Od 2015. godine, kada je počeo projekat subvencionisanog boravka dece u privatnim obdaništima, iz budžeta Beograda je izdvojeno više od 20 milijardi dinara, a broj privatnih vrtića je povećan sa 50 na 443.

Preliminarne liste 5. juna

Prema rečima Biljane Marić, pomoćnika direktora Kancelarije za IT i eUpravu, preliminarne liste upisa u beogradske vrtiće biće objavljene 5. juna.

- Roditelji će se o rezultatima konkursa informisati u predškolskim ustanovama za koje su aplicirali na Portalu eUprave. Do 14. juna je podnošenje žalbi, a konačne rang liste za Grad Beograd se očekuju 24. juna - rekla je Biljana Marić

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike