Gradonačelnik u poseti JKP "Gradska čistoća": Obnovljen vozni park - "Podižemo kvalitet čistoće grada na svim nivoima"

11.04.2023

13:39

0

Gradonačelnik je najavio i niz akcija koje za cilj imaju podizanje svesti ljudi

Gradonačelnik u poseti JKP "Gradska čistoća": Obnovljen vozni park - "Podižemo kvalitet čistoće grada na svim nivoima"
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić posetio je danas JKP "Gradska čistoća" koje radi unapređenja poslovanja kontinuirano nabavlja nova vozila. Poslednju nabavku čini 14 vozila za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada i osam modernih elektročistilica. 

Gradonačelnik je tom prilikom ocenio da su nabavljeni najmoderniji kamioni s najvećim i najozbiljnijim performansama u ovoj oblasti, kao i čistilice koje su već pokazale svoju efikasnost i ekološki način rada na ulicama Beograda. 

- Svako ovakvo vozilo daje nam priliku da grad bude čistiji i uređeniji. Trudićemo se da na svim nivoima podignemo kvalitet čistoće grada. Do sada je promenjeno trideset hiljada starih metalnih kanti umesto kojih su postavljeni novi kontejneri, kao i brojne kante za reciklažu - rekao je Šapić. 

Beoinfo
 

Gradonačelnik je najavio i niz akcija koje za cilj imaju podizanje svesti ljudi. Takođe je izjavio da će se sređivati prostor oko svih 165 nehigijenskih naselja, koliko ih ima u gradu, te da se već počelo s Novim Beogradom, napomenuvši da je ovo od velike važnosti i za pripadnike romske populacije koji u njima žive, ali isto tako i za građane koji žive u njihovom okruženju. 

- Uložićemo enormna i sredstva, i energiju, i vreme, i svu raspoloživu mehanizaciju da bismo pokazali da želimo da tu podignemo uslove života. Bio sam već na dve lokacije koje smo očistili i slika je potpuno drugačija. Samo s jedne lokacije iz Grčke ulice odneto je oko hiljadu i po kubika smeća. Za nekoliko meseci izlazićemo sa slikama i snimcima, da biste videli šta smo sve uradili - istakao je Šapić, podsećajući da su pripadnicima romske populacije ponuđeni poslovi u "Gradskoj čistoći" i "Zelenilu". 

Ovo će biti način da se oni integrišu u društvo, dodao je Šapić, i pozvao pripadnike romske populacije da decu upišu u školu, ali i da se obrate Gradskoj upravi za bilo koju drugu vrstu pomoći. 

Beoinfo
Aleksandar Šapić

- Pomagaćemo Romima koji tu žive, ali isto tako i svim Beograđanima koji žive u njihovom komšiluku, jer oni ne smeju da budu žrtve ničije neodgovornosti i nepoštovanja osnovnih higijenskih pravila civilizovanog sveta. Neću da zatvaram oči i da se pravim da problem ne postoji. Zato ćemo ući u svako takvo naselje, a nakon čišćenja sledi uređenje, poput asfaltiranja, pravljenja parking-mesta, urbanih kutaka, parkića, sadnje. U tome je razlika između ove gradske uprave i svih onih koji deklarativno nekog brane. Govore u prazno, a suštinski ne rade ništa ni za taj deo romske populacije koji živi u nehigijenskim naseljima, ali isto tako ni za druge Beograđane koji žive u njihovom okruženju - istakao je Šapić. 

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što na lokacijama sa kojih je smeće odneto nisu nastale nove deponije, te da svi vide da je tako lepše. 

Direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" Marko Popadić naveo je da je ovo komunalno preduzeće u poslednjih pet godina znatna sredstva uložilo u obnovu voznog parka, te da je prosečna starost vozila sa 15 godina smanjena na četiri i po godine. 

- U prethodnom periodu dosta smo radili i na zapošljavanju vozača i komunalnih radnika. Prosečna plata vozača u našem preduzeću je 95 hiljada dinara, dok komunalni radnici u proseku primaju oko 73 hiljade dinara - rekao je Popadić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike