Jedan od najstarijih vrtića na Balkanu nalazi se u centru Beograda: Radi gotovo čitav vek!

18.01.2023

18:30

0

Donator ovog vrtića, koji se nalazi u Ulici Miloša Pocerca 6 na Savskom vencu, bila je kraljica Marija Karađorđević, po kojoj ova predškolska ustanova danas nosi ime

Jedan od najstarijih vrtića na Balkanu nalazi se u centru Beograda: Radi gotovo čitav vek!
Vrtić "Kraljica Marija" - Copyright Beoinfo

Beogradski vrtić "Kraljica Marija" počeo je sa radom pre skoro 100 godina, tačnije 1926. i predstavlja jednu od najstarijih predškolski ustanova u Srbiji, ali i na celom Balkanu.

Donator ovog vrtića, koji se nalazi u Ulici Miloša Pocerca 6 na Savskom vencu, bila je kraljica Marija Karađorđević, koju je srpski narod mnogo voleo.

U tradicionalnom društvu tadašnje Srbije bila je uzor majke, predane i brižne supruge i veoma angažovana u humanitarnom radu.

Printscreen/Predškolska ustanova Savski venac
 

Predškolska delatnost na teritoriji opštine Savski venac počela je upravo 1926. godine, kada je i izgrađen vrtić koji danas nosi ime po kraljici Mariji Karađorđević. Prvi naziv tog objekta bio je Dečje jasle br. 8.

Vrtić je kasnije poneo ime "Lastavica", a od 1998. godine nosi ime donatorke kraljice Marije.

Printscreen/Predškolska ustanova Savski venac
 

Prvi objekti predškolske ustanove bili su namenjeni za smeštaj dece do tri godine s kojom su radile dadilje, dok se kasnije uvodi i rad sa decom od tri do sedam godina, sa kojom su radile dade i učiteljice.

Vrtić u novom ruhu

- Grad Beograd je izdvojio sredstva za kompletnu rekonstrukciju ovog objekta. U toku prošle godine urađena je fasada, potpuno je saniran krov, zamenjeni su dečji toaleti, unutrašnji radovi su kompletno urađeni, tako da deca danas imaju potpuno uređen prostor za boravak. Na taj način, ne samo da se brine o tome da deca borave u bezbednom i zdravom prostoru nego se i čuva istorija našeg grada - poručila je juče zamenica gradonačelnika Vesna Vidović, koja je obišla rekonstruisani vrtić "Kraljica Marija".

Beoinfo
 

Prema njenim rečima, za ovu godinu je budžetom Grada predviđeno dodatnih 200 miliona dinara za tekuće održavanje vrtića na teritoriji Beograda.

Dušanka Jovičić, direktorka vrtića "Kraljica Marija", izrazila je zadovoljstvo što je ovaj vrtić konačno, posle dugog niza godina, obnovljen, a njegovi kapaciteti prošireni.

Beoinfo
 

Ona je ujedno pozvala decu Savskog venca da se na sledećem konkursu upišu u ovaj vrtić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike