Obeležje jednog vremena: Šta će nići na mestu nekadašnjeg simbola Beograda?

18.08.2021

18:02 >> 21:18

0

Šta će privatizacije simbola prestonice doneti zavisi od toga kakve su kompanije kupci, kao i pod kojim uslovima se vrši prodaja - rekao je za 24sedam, posle

Obeležje jednog vremena: Šta će nići na mestu nekadašnjeg simbola Beograda?
Copyright ATA Images/Antoni oAhel

Mnogi simboli Beograda su u poslednjih nekoliko godina prodati, a još jedan u nizu onih koji je završio u rukama privatnika je – “BIP”. Naime, Beogradska industrija piva je nedavno prodata za 17,7 miliona evra kompaniji “Auto Čačak”, te se sada i ova nekada veoma uspešna pivara nalazi na listi simbola prestonice čija dalja budućnost zavisi od volje kupaca.

Kako je za 24sedam objasnio ekonomista Ljubomir Madžar, šta će privatizacije simbola prestonice doneti zavisi od toga kakve su kompanije kupci, kao i pod kojim uslovima se vrši prodaja.

Pročitajte još

– Za “BIP” je poznato da je već godina u teškoćama. Ta kompanija je veoma nerentabilna, ne ostvaruje vrednu zaradu, tako da prodaja može da bude dobar potez, jer se država kao vlasnik nije pokazala u dobrom svetlu. Trebalo bi se nadati da će kupci “BIP”-a imati više znanja, strpljenja, volje, kao i trgovačkih veza i da će na taj način od nekada uspešne pivare napraviti opet rentabilnu kompaniju – rekao je Madžar za 24sedam.

Čačanska kompanija – jedini ponuđač

Na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika rečeno je da je čačanska kompanija bila jedini ponuđač, a ponuda je prihvaćena, jer iznosi više od polovine procenjene cene “BIP”-a, koji je u stečaju od 2016. godine.

Za pivaru, staru više od pola veka, novi vlasnik ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca.

“BIP” poseduje veoma atraktivne parcele i zgrade širom Srbije, a najinteresantija je svakako centralna lokacija u Bulevaru vojvode Putnika 5, kod Mostarske petlje, gde se i nalazi glavna pivara.

Tu je i Fabrika sokova na Zrenjaninskom putu, Fabrika piva i slada u Čačku, kao i mnogobrojni poslovni objekti širom zemlje.

Šta će se desiti sa prostorom kod Mostarske petlje vreme će pokazati, ali sva je prilika da će se umesto pivare na tom mestu u budućnosti nalaziti moderni komercijalno-industrijski centar, čime još jedan od nekadašnjih simbola grada “nestaje”.

Kompaniju “BIP” osnovao je Čeh Vajnhapal iz Sremske Mitrovice, po dozvoli kneza Miloša 1839. godine. Prava industrijska proizvodnja je započela tek 1872. godine, kada je Đorđe Vajfert izgradio fabriku na brdu “Smutekovac”, kod današnje Mostarske petlje, na mestu gde se i danas nalazi.

“Beograđanka”

24sedam/Katarina Mihajlović

Palata Beograd – “Beograđanka” pravi je biser arhitekture, koja se uzdizala za vreme jednog od najomiljenijih gradonačelnika prestonice – Branka Pešića, a po projektu njegovog imenjaka i prezimenjaka, arhitekte Branka Pešića.

Na drugom tenderu, početkom septembra 2020. godine, “Beograđanka” je prodata kompaniji “Marera Properties” za 16,5 miliona evra, a firma je uveliko počela sa rekonstrukcijom Palate Beograd.

Radovi, koji će se odvijati u fazama, odnose se na uređenje prostora od petog do 23. sprata, a na adaptaciju je uloženo više od osam miliona evra.

Sava centar

24sedam/Katarina Mihajlović

Jedan od glavnih simbola prestonice, a ujedno i najveći kongresni, kulturni i poslovni prostor – Sava centar ugostio je mnogobrojne svetske lidere, velikane umetničke scene – Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Majls Dejvis, B. B. King, Johan Štraus orkestar i mnogi drugi, a decenijama je domaćin beogradskom filmskom festivalu FEST.

U novembru 2020. “Delta Holding” je kupio Sava centar za 17,5 miliona evra, uz obavezna ulaganja od 50 miliona evra. Investicija predviđa zamenu staklene fasade, izgradnju novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, i uvođenje novih multimedijalnih instalacija.

“Delta” se kao investitor obavezala na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

“BIGZ”

24sedam/ Goran Sivački

Zgrada “BIGZ”-a sagrađena je 1937. godine kao objekat Državne štamparije, u obliku ćirilićnog slova “p”, nalik na štamparsku mašinu. U zlatno doba socijalizma “BIGZ” je zapošljavao skoro 3.000 ljudi, dok se u poslednjih nekoliko decenija na 25.000 kvadrata nalaze štamparije, skladišta, kancelarije, muzički studiji, likovni ateljei, zanatske i umetničke radionice.

Nedavno je “BIGZ” kupila firma “Marera propertis” koja je pre toga postala i vlasnik “Beograđanke”.

Zgradu koju je projektovao arhitekta Dragiša Brašovan, “Marera propertis” će, kako se navodi, obnoviti i pretvoriti u poslovni prostor za izdavanje.

Geneks kula

Vikipedia

Simbol Beograda” Geneks kula” i dalje traži vlasnika. Izgrađena je još 1980. a poslednjih godina pominje se uglavnom kada liftovi ne rade. Na jednoj od prvih pametnih zgrada na Balkanu, na napuštenoj kuli, radi još samo sat, a ona sama je deo stečajne mase koja se sada prodaje.

Nekada moćna kompanija “Geneks eksport”, sagradila je, u skladu sa svojim renomeom i ekonomskom moći, tada najvišu zgradu od 119 metara, nad kojom je dominirao restoran-vidikovac.

Pročitajte još

Bez obzira na to što je reč o zgradi od 35 spratova na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, do sada nije bilo zainteresovanih za njenu kupovinu, iako je od uvođenja stečaja više puta nuđena na prodaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike