Sa jedne zgrade smo imali najlepši vidikovac, a u drugoj su boravili svetski lideri: Šta se desilo sa prodatim simbolima Beograda? (FOTO)

23.04.2022

06:30

0

Panorama Beograda menja se iz dana u dan, na svakom ćošku niču neboderi i višespratnice

Sa jedne zgrade smo imali najlepši vidikovac, a u drugoj su boravili svetski lideri: Šta se desilo sa prodatim simbolima Beograda? (FOTO)
beogr sava bigz geneks - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Katarina Mihajlović/Nenad Vujanović

Panorama Beograda menja se iz dana u dan, na svakom ćošku niču neboderi i višespratnice, a na mestima nekadašnjih simbola koji su sedamdesetih i osamdesetih godina krasili srpsku prestonicu zidaju se futurističke zgrade koje glavnom gradu daju jedan potpuno nov i moderan izgled.

U poslednjih nekoliko godina veliki broj kultnih zgrada, tzv. simbola Beograda, završio je u rukama privatnika, pa su tako novog vlasnika, a neke od njih i novu namenu, dobili BIGZ, "Geneks", "Beograđanka" i Sava centar.

Palata "Albanija"

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Prvi oblakoder izgrađen u Beogradu 1939. godine, Palata "Albanija", tj. jedan njen deo, pre nekoliko meseci oglašen je na prodaju.

Deo prostora u beogradskoj Palati "Albanija" biće ponuđen na prodaju za najmanje 3,8 miliona evra kroz stečaj Beogradske banke AD.

Palata "Albanija" je kulturno dobro zaštićeno od 1984. i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. U ovom slučaju, vlasnik nepokretnosti mora prvo da ponudi objekat Zavodu za zaštitu spomenika, i to po istoj tržišnoj ceni kao i ostalim kupcima, a to mogu da budu pravna i fizička lica, domaća i strana.

"Albanija" je izgrađena na osnovu konkursnog projekta Branka Bona i Milana Grakalića iz 1938. godine. Objekat je završen 1939. po projektima Miladina Prljevića i konstruktora inženjera Đorđa Lazarevića.

Ime je dobila po istoimenoj kafani "Albanija" iz 1860. godine koja se nalazila na mestu današnje palate.

Kula "Geneks"

Simbol Novog Beograda i jedan od najvećih nebodera u srpskoj prestonici upravo je kula "Geneks", odnosno Zapadna kapija Beograda, koja je ponuđena na prodaju po početnoj ceni od dve milijarde dinara.

Kulu čine 14.943 kvadratna metra u 28 posebnih delova objeka, poslovni prostori u vanknjižnom vlasništvu od 1.450 m2, te poslovni i garažni prostori kao poseban deo objekta na površini od 6.445 kvadratnih metara.

"Generaleksport" je u stečaju od 2015. godine, a 2017. je doneto rešenje o bankrotstvu.

BIGZ

Zgrada BIGZ-a predstavlja jedan od arhitektonskih simbola Beograda i višedecenijski dom štamparije čiji je amblem u Jugoslaviji bio sinonim za knjigu – u poslednjih petnaestak godina bila je i neformalni centar alternativne kulture, gde su umetnici iz najrazličitijih branši, ali i brojna kulturna i sportska udruženja, mogli da iznajme prostor.

Ovaj objekat danas je zatvoren i spreman za renoviranje, nakon što je zgradu kupila firma "Marera Real Estate Partners".

U zgradu nekada najveće štamparije na Balkanu ukupno će biti uloženo 40 miliona evra, i ona će biti novi ukras grada.

Izgradnja BIGZ-a počela je 1934, a završena je usred Drugog svetskog rata 1941. godine. Državna štamparija je posle rata (1946) dobila novi naziv – "Jugoštampa".

Na inicijativu Moše Pijade, sredinom pedesetih su objedinjena četiri štamparska preduzeća koja su postojala u Beogradu i osnovan je Beogradski grafički zavod, koji je 1970. postao Beogradski grafičko-izdavački zavod (BIGZ).

Izdavali su udžbenike, časopise i knjige, a pristupačna izdanja iz edicije "Džepna knjiga" postala su jedan od sinonima za beletristiku u ondašnjoj Jugoslaviji. 

Palata Beograd - "Beograđanka"

24sedam/Goran Sivački
 

Palata Beograd, u narodu poznatija kao "Beograđanka", predstavlja poslovni soliter koji se nalazi u srcu prestonice, a koji ide i do čak 101 metar u visinu. 

"Beograđanka" je izgrađena u periodu od 1969. do 1974. po projektu arhitekte Branka Pešića, kao prvi oblakoder u užem centru grada, stacioniran između Slavije i Terazija. Zgrada predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja šezdesetih godina 20. veka i u to vreme je bila najviša zgrada Beograda. Na poslednjem spratu zgrade se nalazio restoran sa vidikovcem koji je zatvoren početkom devedesetih, kada je lokalna RTV stanica Studio B, koja se decenijama emitovala upravo iz ove zgrade, zakupila poslednji sprat za svoje potrebe.

Zgradu je u septembru 2019. godine za 16,5 miliona evra kupio "Marera Properties", koji će Palati Beograd dati jedan potpuno novi i savremeni izgled. 

Sava centar

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kongresni, kulturni i poslovni centar, koji je tokom postojanja Jugoslavije okupio veliki broj jakih svetskih sila, upravo je Sava centar, objekat koji je 2020. godine prodat kompaniji "Delta Holding" za 17,5 miliona evra.

Ovaj centar izgrađen je 1977. godine po ideji arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima. Dvoranu je svečano otvorio tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, 15. maja, a već 1978. u njoj je održan i deveti Samit nesvrstanih.

Decenijama je bio mesto održavanja najvećih međunarodnih kongresnih skupova, uključujući Generalnu skupštinu Svetske banke i MMF, Samit nesvrstanih, a u njemu su gostovala i najveća imena svetske umetničke scene - Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Kabalje, Majls Dejvis, Henrik Šering, B. B. King, Zubin Mehta, Vladimir Aškenazi, Johan Štraus orkestar, Moskovski filharmonijski orkestar i Okazu filharmonijski orkestar.

Promo/Delta Holding
Budući izgled Sava centra

Rekonstrukcija na ovom objektu podrazumeva odvajanje kongresnog, poslovno-komercijalnog i kulturnog dela tako da ne ometaju rad jedni drugih, već da čine sinergiju u privlačenju budućih klijenata.

Radovi se izvode u fazama, a prva podrazumeva energetsku sanaciju fasadnog omotača kako bi Sava centar konačno dobio adekvatnu fasadnu ljusku koja će sprečiti dalje prokišnjavanje i urušavanje objekta, uz odgovarajuću termičku zaštitu u skladu sa svim pravilima energetske efikasnosti.

Nakon toga, uslediće faza dublje rekonstrukcije objekta, što podrazumeva veoma specifične radove kao što su ojačavanje konstrukcije objekta po važećim seizmičkim propisima, instalaciju najmodernijih automatizovanih sistema za grejanje, hlađenje i ventilaciju objekta sa klima-komorama sa visokim stepenom rekuperacije vazduha.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike