Želite dodatni popust za Infostan? Potrebno je da se pridružite ovoj akciji

30.03.2023

09:14

1

Autor: J. S. J.

Cilj akcije "Eko-kese za čistiji grad" jeste da se smanji količina komunalnog otpada, a poveća reciklažni, kako bismo sačuvali planetu

Želite dodatni popust za Infostan? Potrebno je da se pridružite ovoj akciji
Ilustracija - Copyright Printscreen/Youtube potrosacki savetnik

Svi Beograđani imaju šansu da ostvare popust na račune Infostana ukoliko budu učestvovali u akciji Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća".

Naime, ovo javno preduzeće već deset godina uspešno sprovodi akciju "Eko-kese za čistiji grad". Zahvaljujući ovoj inicijativi, Beograđani mogu da vrše selekciju reciklažnog otpada u svojim domovima.

Marija Milošević, portparolka ovog preduzeća, objasnila je značaj reciklaže.

- Cilj akcije "Eko-kese za čistiji grad" jeste da se smanji količina komunalnog otpada, a poveća reciklažni, kako bismo sačuvali planetu. Svi znamo zašto je reciklaža važna i koja je suština cele priče. Svako povećanje recikliranja u Beogradu je za nas vrlo značajno. Već pet godina u kontinuitetu radimo na tome da podignemo svest kod sugrađana zašto je bitno da vršimo selekciju otpada - rekla je Marija Milošević za "Informer."

Na koji način Beograđani mogu da se priključe ovoj akciji?

RTV
 

 

- Svi sugrađani koji žele da vrše selekciju reciklažnog otpada od komunalnog potrebno je da odu na pogon Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" na opštini na kojoj žive. Tom prilikom treba da ponesu poslednji račun za Infostan i sa njim se prijave za akciju. Dobiće eko-kese i barkodove za narednih šest meseci i time će postati deo naše akcije "Eko-kese za čistiji grad". Nakon toga, potrebno je da u kese od 120 litara odlažu papirnu, plastičnu i metalnu ambalažu. Građani će dobiti uputstvo kog dana u nedelji će moći da iznesu eko-kesu. Obavezno je da to bude jednom nedeljno, tačno određenog dana, posle 22 sata - kaže ona i dodaje:

- Naše ekipe će tada proći i sakupiti te kese i odneti ih na pogon za reciklažu. Važno je da ljudi to čine svake nedelje, odnosno četiri eko-kese mesečno, kako bi ostvarili popust na stavku odnošenja komunalnog otpada na računu infostana - objasnila je naša sagovornica.

Metalne materijiale kao što su konzerve od tunjevine ili salata, potrebno je najpre oprati od masnoće, pa tek onda odložiti u kesu. Konzerva ili papir koji su masni ne ulaze u reciklabilni otpad. Sa druge strane, sve tri kategorije otpada: papir, plastiku i metal nije potrebno razdvajati u različite kese.

- Ono što sugrađanima možda nije jasno je to da li sve ide u istu kesu ili kantu. Nakon što se otpad odnese, potrebno je da se izvrši još jedna selekcija kako bi se klasifikovale tri kategorije. Potom se vrši baliranje i dalji proces reciklaže. Kako god da odložite reciklabile; da li je to eko kesa, reciklažno ostrvo, ili plava pvc kanta, vi suštinski jeste odvojili reciklabile od komunalnog otpada - zaključila je Marija Milošević.

Svi koji se odluče da se priključe akciji "Eko-kese za čistiji grad", dobiće barkodove sa jedinstvenim brojem koje će lepiti na eko-kese. Na taj način moći će sa lakoćom da se utvrdi ko je vlasnik svake kese, odnosno ko je ostvario popust na račun za infostan.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike