Jedno selo ispod Avale i dan-danas krije tajne iz Drugog svetskog rata: Na ovom mestu nalaze se ostaci iz vremena nemačke okupacije! (FOTO)

31.03.2023

09:00

1

Nacisti su tokom rata izuzetno polagali na železničku infrastrukturu jer se njome odvijao transport njihovih vojnih snaga po Balkanu


Komentari (1)

Драгољуб

03.04.2023 23:11

Мало ко зна, а о томе се и не прича. Стари савски мост - трамвајски мост, који желе да поруше, су Немци изградили пре свега као железничку везу Европе и Балкана - Блиског Истока. АЛИ! Тај мост је био недовољне носивости. Није могао да носи тешке парњаче и композиције вагона!! Па су вагони појединачно "прегуривани" преко моста! Локомотива из Земуна гура испред себе незакачени вагон. Залети га и пусти да сам у залету пређе мост. Са друге стране моста га сачека друга локомотива, закачи и на Београдској страни формира композицију. И тако и у обрнутом смеру. Ово ми је испричао Миловсн Сантрач последњи шеф станице Земун - и први шеф станице Нови Београд. Тако се све време рата одвијао железнички саобраћај између Европе и Балкана!! Нормалан железнички саобраћај је успоставњен обнављањем старог железничког моста преко реке Саве тек после зсвршетка Другог светдког рата!!

Preporučujemo