"Proleterska zastava - simbol pobede na Kalemegdanu": Pukovnik Antonijević je sa samo 17 godina učestvovao u oslobođenju Beograda (FOTO)

20.10.2022

05:05

0

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu

"Proleterska zastava - simbol pobede na Kalemegdanu": Pukovnik Antonijević je sa samo 17 godina učestvovao u oslobođenju Beograda (FOTO)
Ljubiša Antonijević (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Jedna od najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu bila je Beogradska operacija, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, kada su prestonica tadašnje Jugoslavije i veliki deo Srbije oslobođeni od kandži nemačkih okupatorskih snaga. 

U zajedničkim borbenim dejstvima učestvovale su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), pod komandom general-lajtnanta Peka Dapčevića, i jedinice sovjetske Crvene armije, pod komandom maršala Fjodora Tolbuhina i generala Vladimira Ždanova.

Vikipedia
 

U noći između 13. i 14. oktobra srpska vojska je zauzela Avalu, poslednje uporište spoljne odbrane Beograda. Jedinice NOVJ tada su osvojile Obrenovac i produžile ka Beogradu, do Žarkova i Čukarice.

Jedan od još živih učesnika tog velikog događaja je 96-godišnji Ljubiša Antonijević, pukovnik avijacije u penziji, koji je u Treću krajišku brigadu Prve proleterske divizije stupio sedam dana posle svog 17. rođendana.

- U  Treću krajišku brigadu Prve proleterske divizije stupio sam 12. oktobra, a već 13. bili smo pod Avalom, odakle smo počeli borbu za oslobođenje Beograda. Kod Botaničke bašte smo se našli 16. oktobra ujutru, gde smo bili sve do kraja rata. U tom periodu smo oslobodili Dorćol, od Dušanove ulice pa sve do Dunava, a bitka sa Nemcima je trajala četiri dana kod Francuske ulice. Naša brigada se prostirala od Dunava pa sve do Ulice Strahinjića Bana, gde se nalazio Prvi bataljon - priseća se Antonijević za 24sedam

24sedam/Katarina Mihajlović
Pukovnik Ljubiša Antonijević

Pukovnik u penziji kaže da je opšti juriš na Kalemegdan izvršen 20. oktobra ujutru, te da je on imao čast da ga u bitku za oslobođenje Kalemegdana vodi komandant bataljona - narodni heroj Đuran Kovačević. 

- U početku nismo imali okršaja, sve dok se nismo probili pored crkve Ružice do Zindan kapije. Kada smo došli gore, naši drugovi, koji su bili u prvom redu, brzo su likvidirali neprijatelje, a nama su ostali samo ostaci nemačke vojske, jer se njihov najveći broj povukao 18. i 19. sa Kalemegdana - naveo je naš sagovornik. 

Pobedu na Kalemegdanu, kako kaže Antonijević, proglasio je Vlado Mrđa, jedan od najboljih boraca, koji je u svojoj ruci nosio crvenu, proletersku zastavu. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Kad smo došli do Zindan kapije, Kovačević je Mrđi naredio da se popne na ivicu zidina Kalemegdana i rekao mu je: "Maši tom zastavom!" Ta zastava je bila crvena, proleterska, poput one na Rajhstagu, samo manja. Ona je bila simbol oslobođenja Kalemegdana - priseća se on.

Antonijević za 24sedam navodi da se cela vojska okupila kod Pobednika oko 10 sati ujutru, te da je tada zvanično bila završena borba za oslobođenje Beograda.

- Nikada neću zaboraviti žestoke okršaje, među kojima je i onaj za oslobođenje Dorćola, u kojem su mi poginula 52 druga - zaključio je pukovnik u penziji. 

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu. 

Trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine i predstavljala je deo opsežnog operativnog plana, nadovezujući se bez zastoja na operacije u istočnoj Srbiji i nastavljajući se gonjenjem neprijatelja kroz Srem.

Povodom obeležavanja 78 godina od oslobođenja Beograda, danas će biti organizovani ceremonija polaganja cveća i intoniranje himne na Groblju oslobodilaca Beograda, a zatim će memorijalni defile "Pobeda sloboda" prošetati prestonicom - od hotela "Moskva" do Trga republike. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike