Hitler je imao nemilosrdan cilj - "rat protiv Srba bez milosti"! Pre tačno 80 godina nacisti su bombardovali Beograd

07.04.2021

06:00 >> 07:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Istoričar Dejan Ristić, za 24sedam, objašnjava da je po svim svojim karakteristikama, kao i po stravičnim posledicama, višednevni napad na Beograd predstav

Hitler je imao nemilosrdan cilj - "rat protiv Srba bez milosti"! Pre tačno 80 godina nacisti su bombardovali Beograd
Copyright 24sedam/Profimedia/Wikipedia

Bez objave rata, u jutarnjim časovima šestog aprila, u nedelju na pravoslavni Uskrs, tačno pre 80 godina, počeo je napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu, kada je prvo bombardovan Beograd.

Među prvim objektima koji su uništeni nalazila se Narodna biblioteka, na Kosančićevom vencu, sa 350.000 knjiga, a to je, kako se tokom istorije ispostavilo, odabrao lično nemački kancelar Adolf Hitler.

“Rat protiv Srba – bez milosti”

Istoričar Dejan Ristić za 24sedam objašnjava da je po svim svojim karakteristikama, kao i po stravičnim posledicama, višednevni napad na Beograd predstavljao “ratni zločin protiv civilnog stanovništva, materijalnih dobara i kulturnog nasleđa”.

– O tome da je iznenadni oružani napad na Kraljevinu Jugoslaviju, izveden počev od 6. aprila 1941. godine, za cilj imao ne samo njen vojni poraz, već prevashodno potrebu da se surovo i bez milosti kazni država i njeni građani koji su svega nekoliko dana pre toga javno i nedvosmisleno na svojevrstan način poništili pristupanje Jugoslavije “Trojnom paktu” ukazuju brojni istorijski podaci – priča naš sagovornik.

Ističe da je kancelar nacističke Nemačke Adolf Hitler od svojih najbližih saradnika zahtevao da se sinhronizovani napadi sa kopna i iz vazduha na Kraljevinu Jugoslaviju i njen glavni grad izvrše “nemilosrdnom oštrinom u munjevitoj operaciji”.

– Rat protiv Srba trebalo je sprovesti bez milosti – kaže Ristić.

Wikipedia

Podseća da je bombardovanje Beograda stavljeno pod komandu pukovnika Aleksandera Lera i njegove 4. vazdušne flote.

– Pukovnik Ler je naglasio kako mu je lično Hitler izdao naređenje da se Beograd razruši. “U prvom naletu trebalo je da srušimo Narodnu biblioteku, pa tek onda ono što je za nas vojnički bilo interesantno”, kazao je tom prilikom Ler. Na pitanje jugoslovenskih oficira zašto baš Narodnu biblioteku on je odgovorio: ,”Zato što je u toj ustanovi sačuvano ono što je vekovima činilo kulturni identitet tog naroda” – navodi Ristić.

Dodaje da je tom izjavom nacističkog pukovnika “otklonjena i poslednja sumnja u motive i razloge političkog i vojnog vrha nacističke Nemačke za plansko uništenje srpske nacionalne biblioteke do koga je došlo u popodnevnim i večernjim satima tog 6. aprila 1941. godine”.

Opustošeni Beograd

U napadu na Beograd, prema rečima istoričara, bilo je angažovano 205 bombardera, više od stotinu “štuka” i 160 lovaca. Mostove nisu gađali, jer su im bili važni za dopremanje trupa i materijala.

– Samo tokom 6. aprila, usled posledica stalnih bombardovanja i u strahu od razornih vazdušnih napada, grad je napustilo oko 150.000 žitelja što je predstavljalo skoro polovinu ukupne populacije glavnog grada koja je tada brojala oko 350.000 ljudi. Stoga je Beograd narednog dana odavao utisak razorene i puste varoši – kaže Ristić.

Vazduhoplovi su uzletali pokušavajući da odbrane nebo, ali to nije bilo moguće. U borbama je, kako svedoče istorijski podaci, poginulo 11 jugoslovenskih pilota.

Wikipedia

Istoričar navodi kako je kasnije, poštujući “pravni princip po kome Forum patriae victimae može biti nadležan da sudi”, jugoslovenski vojni sud sa sedištem u Beogradu sproveo suđenje i izrekao presudu u vidu smrtne kazne general pukovniku avijacije nekadašnje nacističke Nemačke Aleksanderu Leru koja je i izvršena streljanjem u Beogradu.

Hitlerova sujeta

Nemački feldmaršal Evald fon Klajst, na suđenju nacistima posle rata, dao je svoje viđenje Hitlerove odluke da razori srpsku prestonicu: – Vazdušni napad na Beograd 1941. godine imao je prvenstveno političko-teroristički karakter i nije imao ništa zajedničko sa ratom. To bombardovanje iz vazduha bilo je stvar Hitlerove sujete, njegove lične osvete.

Naš sagovornik naglašava kako je cilj Nemaca bio da se ostvari, kako kaže, potpuni zaborav u odnosu na sve one čije postojanje nije bilo poželjno u nacističkom svetu u nastajanju.

-Tu, na određen način, dolazimo do istorijskog trenutka u kome su se susreli trijumf volje da se pristupi uništenju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, trijumf plamena koji je istovremeno predstavljao metod sprovođenja i simbol potpune destrukcije i, konačno, trijumf zaborava koji čini jednu od osnovnih odlika našeg pojedinačnog i zajedničkog odnosa prema strahotama Drugog svetskog rata u našoj zemlji – zaključuje Ristić.

Profimedia

Spomen

Svim žrtvama koje su stradale u bombardovanju Beograda, na Novom groblju 1966. godine podignuto je Spomen-groblje čiji je autor arhitekta Milica Momčilović.

Dvadeset devet mermernih ploča nalazi se na osam ozidanih betonskih humki, koje podsećaju na rovove u kojima su primarno sahranjivani postradali.

Tačan broj žrtava ovog čina agresije izvršenog 6. aprila nikada nije utvrđen. Procenjuje se da je nastradalo između 2271 – 4000 duša.

Pročitajte još:

Nemilosrdni napadi na Beograd usledili su i 7, 11. i 12. aprila, što je bio samo početak nemilosrdnog rata, koji je za četiri godine, mada nije tačno utvrđeno, odneo na teritoriji Jugoslavije više od milion života.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike