Incident na Novom Beogradu digao Beograđane na noge: Dostavljač hrane hteo sa biciklom da uđe u prevoz, a vozač ga izbacio - ko je u pravu?

29.03.2023

08:20

1

Mnogi se pitaju da li je dozvoljeno unošenje kućnih ljubimaca

Incident na Novom Beogradu digao Beograđane na noge: Dostavljač hrane hteo sa biciklom da uđe u prevoz, a vozač ga izbacio - ko je u pravu?
Vozač izbacio biciklistu iz autobusa - Copyright Profimedia/ATAImages/ Antonio Ahel

Na liniji 85 nedavno se dogodio incident kada je vozač izbacio iz autobusa dostavljača hrane sa električnim biciklom, zbog čega se građani pitaju da li je dozvoljeno unositi dvotočkaše u gradski prevoz ili ne.

Kako se navodi u snimku, koji je objavljen na društvenoj mreži Fejsbuk, mladić koji radi dostavu hrane izbačen je na stajalištu "Arhiv" na Novom Beogradu iz praznog autobusa, koji saobraća na liniji 85.

Razlog za njegovo izbacivanje, navodno je taj što je dostavljač uneo električni bicikl u gradski prevoz. Takođe, njemu je bio zabranjen ulazak i u svaka naredne vozila GSP-a.

Printscreen/Facebook/Krnjača, Kotež, Borča, Ovča, Padinska Skela
 

- Da li je realno da dečka koji radi "Glovo" dostavu izbace iz prazne 85 kod "Arhiva" na Novom Beogradu? Naišao je drugi autobus, ista priča, vozač nije hteo da ga primi (da naglasim da se dečku ispraznila baterija na bajsu). Dečko koji radi dostavu se uputio ka Borči, kakav smo ti narod da neko ko se bori za goli dinar tako prolazi, a klošarima, džeparošima i ostaloj bagri se ćuti... Dečko je jako fin i kulturan bio, prišla sam mu i sačekala sledeći bus, međutim, ista priča. Pokušala sam ja prva da uđem i napravim se "luda" da zadržim vrata, međutim, vozač ih je zatvorio dok sam ulazila - navodi se u objavi.

Ova objava izazvala je buru na društvenim mrežama, a mišljenja građana su podeljena - dok su jedni besni zbog toga što je vozač izbacio dostavljača hrane, drugi smatraju da je ta odluka ispravna.

"Bicikl u vozilima javnog prevoza u drugim zemljama je potpuno normalan prizor i nikom ne smeta", istakao je jedan sugrađanin, dok je drugi napisao: "Naravno da ne može u prevoz bajsem. A drugo i najgore od svega je što su vozači bicikla za "Glovo" i Volt" tako bezobrazni u saobraćaju i ozbiljna su opasnost i za pešake i za vozače automobila i ostalih vozila, da bih ja to zabranio u saobraćaju. Nemaju kulturu ponašanja i vožnje u saobraćaju."

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Osim bicikli, šta je još zabranjeno?

U Odluci o javnom gradskom prevozu nigde se precizno ne navodi da je zabranjeno unositi bicikl, trotine ili rolere u vozila GSP-a, ali je preporuka nadležnih da se ova prevozna sredstva ne unose u autobuse, tramvaje i trolejbuse zbog bezbednosti putnika. 

Prema Odluci, putnik u vozilo može da unese stvari kao što su: ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačka ili sportska oprema (gde spadaju puška u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično), kao i drugi prtljag. Ističe se da svi ti predmeti ne bi smeli da svojim dimenzijama i svojstvima ugrožavaju sigurnost putnika.

U delu koji se odnosi na zabranjeno ponašanje u prevozu, istaknuto je da vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola, zatim obolelom od zarazne bolesti, detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe, ali i osobi čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa. 

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Posebno je naglašeno da je zabranjeno: nalaziti se u vozilu linijskog prevoza bez važeće karte, unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje, suprotno odredbama ove odluke, osim specijalno dresiranih pasa vodiča slepih lica, ometati vozača, odnosno drugo ovlašćeno lice u vozilu u obavljanju službe, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati i uništavati opremu vozila, vozilo i njegove oznake, pušenje u vozilu. 

Zabranjeno je i ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaziti u vozilo na vrata koja nisu obeležena oznakom za ulaz u vozilo, odnosno izlaziti iz vozila na vrata koja nisu obeležena oznakom za izlaz, ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, kao i voziti se ili hvatati na spoljnom delu vozila, onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata, kao i nasilno otvaranje vrata na vozilu, prosjačenje i prodaja proizvoda i slično. 

Takođe, navedeno je da u vozilo nije dozvoljeno unositi: vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine, kao i predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i vozno osoblje, ali i predmete koji mogu ozlediti, isprljati, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili vozno osoblje.

M.M./ATAImages
 

Ipak, izuzeti od toga su pripadnici policije i Vojske Srbije, kojima je dozvoljeno nošenje ličnog naoružanja, kada su na službenom zadatku, i to na način utvrđen posebnim propisima.

Da li je dozvoljeno unošenje kućnih ljubimaca?

Pored toga šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno unositi u javni gradski prevoz, građani se pitaju da li smeju ući u autobus sa njihovim kućnim ljubimcima ili ne.

Kako piše u Odluci o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, putnik u vozilo može uneti psa visine do 40 centimetara mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od devet do 13 sati i od 18 do 24 časa.

Profimedia
 

Transporter u smislu stava 2. ovog člana jeste sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja. On mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije.

Takođe, transporter mora biti opremljen da obezbeđuje sigurnost životinja, tako što je zatvoren na odgovarajući način (katancem, bravom ili rajsferšlusom), kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja, kao i ispadanje i curenje hrane, izmeta i drugih otpadaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike