Karađorđev park postaje kulturna oaza: Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor dobija svoj legat u srcu Vračara

17.03.2023

19:30

0

Planirano je da u paviljon bude smešten kompletan ambijent u kojem je Kapor živeo i stvarao - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije i dokumenta

Karađorđev park postaje kulturna oaza: Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor dobija svoj legat u srcu Vračara
Budući izgled Karađorđevog parka - Copyright Printscreen/Javna prezentacija UP/Grad Beograd

Čuveni srpski književnik i slikar Momo Kapor dobiće svoj legat u srcu Vračara, u Karađorđevom parku, gde će biti smeštena zadužbina sa njegovim imenom, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana.

Naime, jedan objekat u Karađorđevom parku, koji sada koristi JKP "Zelenilo Beograd", posle rekonstrukcije biće pretvoren u Paviljon "Momo Kapor", a biće uređen i čitav plato koji se nalazi u parku.

Investitor projekta je Zadužbina "Momčilo Momo Kapor", dok je Grad ustupio objekat na Vračaru koji se nalazi u blizini mesta gde je stanovao bračni par.

Printscreen/Javna prezentacija UP/Grad Beograd
 

Planirano je da u novoj gradskoj kulturnoj oazi u Karađorđevom parku bude smešten kompletan ambijent u kojem je Kapor živeo i stvarao - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije i dokumenta.

Projekat se trenutno nalazi na javnom uvidu u prostorijama Uprave Grada, a svi koji imaju primedbe ili sugestije mogu ih podneti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove do 31. marta.

Printscreen/Javna prezentacija UP/Grad Beograd
 

Prema postojećim planovima, paviljon će u prizemlju sadržati galeriju i malu galerijsku prodavnicu, dok je u suterenu predviđena stalna postavka "Legat Mome Kapora" sačinjena od dela i artefakata iz života Mome Kapora (skice, crteži, slike, knjige, kao i elementi enterijera, itd.), koji bi, navodi se u urbanističkoj dokumentaciji, posetiocima omogućili da ožive ambijent njegovog stvaralaštva u oblasti slikarstva i književnosti.

U podzemnoj etaži predviđene su i pomoćne i tehničke prostorije - toaleti, bazenska tehnika, magacin i kancelarija. Ulaz u objekat rešen je u nivou spoljašnjeg prostora i postojećeg platoa ispod kolonada.

Printscreen/Javna prezentacija UP/Grad Beograd
 

Podzemna i nadzemna etaža su povezane reprezentativnim stepeništem i putničkim liftom. Parkiranje je planirano na obodima granice lokacije, odnosno na postojećim uličnim parking-mestima.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, plato se rekonstruiše u postojećem gabaritu sa dodatkom urbanog mobilijara i rasvete.

Pejzažno uređenje neposredne okoline objekta - pripadajućeg platoa i vodene površine - prostorno i estetski je uključeno u celokupnu sliku objekta kroz materijalizaciju popločanja i dizajna novog mobilijara i rasvete, stvarajući reprezentativnu celinu u okviru parka.

Što se tiče postojeće vegetacije na predmetnoj lokaciji, ona se u potpunosti zadržava i osvežava novim sadnicama niskog i dekorativnog rastinja.

Postojeći bazeni na platou ispred samog objekta se rekonstruišu, odnosno redizajniraju u linijsku plitku dekorativnu vodenu površinu.

Jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. veka

Srpski književnik i slikar Momčilo Momo Kapor, rođen u Sarajevu 1937. godine, ostavio je posebnu zlatastu prašinu na ulicama Beograda nakon svoje smrti. Smatra se da je bio jedan od najtalentovanijih srpskih intelektualaca 20. veka.

Momo Kapor / Promo / Branko Jovanović
 

Diplomirao je slikarstvo 1961. na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti. Uporedo sa slikanjem, Kapor je pisao kao novinar i književnik. Njegove knjige su godinama bile na vrhu lista najčitanijih dela, a on je vrlo brzo postao miljenik publike.

Zahvaljujući svojim autorskim emisijama na radiju i televiziji, stekao je široku popularnost, a autor je preko četrdeset knjiga. Osim romana i priča, pisao je drame, putopise, esejističku prozu i bavio se ilustracijom.

Važi za jednog je od najčitanijih pisaca na prostorima bivše Jugoslavije, a mnoga njegova dela prevođena su na strane jezike. Preminuo je 2010. godine u Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike