Kapor je u njemu pronašao mir, a Vagner "ceh" platio slikom: Jedno mesto u Beogradu krije tajne svetskih umetnika

16.01.2022

09:00

0

Zidovi tri apartmana, u koje smo imali priliku da "zavirimo", na prvi pogled deluju isti kao i svaki drugi

Kapor je u njemu pronašao mir, a Vagner "ceh" platio slikom: Jedno mesto u Beogradu krije tajne svetskih umetnika
kapor oks - Copyright 24sedam/Goran Sivački/RTS/Wikipedia

Dok su jedni u njemu pronalazili mir i inspiraciju, drugima je služio kao beg od stresne svakodnevice - sobe grandioznog hotela "Moskva", koja krasi Terazije, od otvaranja vrata za građanstvo, kroje sudbinu, ali i kriju tajne, svetskih i domaćih glumaca, slikara i političara.

Zidovi jednog od tri apartmana, u koji smo imali priliku da "zavirimo", a koji na prvi pogled deluju isti kao i svaki drugi, čuvaju uspomene na srpskog književnika i slikara Momu Kapora, koji je u jednom periodu svog života nekoliko meseci živeo u hotelu, za koji je bio mnogo vezan.

Pored toga što je u jednoj od soba proveo neko vreme, priča se da je Kapor mnogo voleo ovaj hotel i da je često znao da iznajmi apartman kada je želeo da se izoluje i kada mu je bila potrebna inspiracija i mir, kako za slikanje, tako i za pisanje.

U apartmanu se i danas nalaze njegove slike, te kada zakoračite u sobu imate osećaj kao da se nalazite u njegovom slikarskom ateljeu. 

Hotelski "ceh" platio slikom

24sedam/Goran Sivački
 

Pored Kapora, još jedna soba priča interesantnu priču koja se vezuje za apartman koji danas nosi ime po Maksimu Gorkom.

Priča ide tako što je unuk čuvenog nemačkog kompozitora Riharda Vagnera, umetnik Viland Vagner, boravio jako dugo u hotelu.

Kako nije imao novca za hotelski račun, svoj "ceh" je platio njegovom poznatom slikom "Boka", koja se još uvek nalazi u apartmanu. Delo je rađeno tehnikom ulje na platnu i na njemu je naslikan Bokakotorski zaliv.

Olimpijski apartman

Hotel čuva sećanje i na jedan od najznačajnijih sportskih poteza koji je obeležio početak 20. veka u Srbiji.

Naime, u apartmanu koji se nalazi na četvrtom spratu 23. februara 1910. godine, na inicijativu mladih oficira školovanih u Francuskoj, osnovan je Olimpijski komitet Srbije.

Prvobitno je nosio naziv Srpski olimpijski klub, a danas se u apartmanu nalaze slike nekih od osnivača, kao i slike sa takmičenja.

Takođe, svake godine, kada se obeležava datum kada je komitet osnovan, njihovi članovi prave proslavu u banket sali. Obavezno svoje goste dovedu u apartman u kojem je počelo ispisivanje srpske sportske olimpijske istorije.

Svoje apartmane imaju i Ajnštajn, Pavaroti, Gandi...

24sedam/Goran Sivački
 

Pored Kaporovog, Vagnerovog i Olimpijskog apartmana, u hotelu postoji još soba koje nose nazive po znamenitim ličnostima koje su boravile u "Moskvi" - Maksim Gorki, Albert Ajnštajn, Lučano Pavaroti, Indira Gandi, Nikita Mihalkov. 

Apartman Nikola Tesla naziv je dobio u čast ovog velikog naučnika, iako on sam u hotelu nije boravio.

Kroz istoriju dužu od jednog veka, kroz hotel su prošla još mnoga poznata imena poput Lava Trockog, Muamera Gadafija, Ive Andrića, Alfreda Hičkoka, Roberta De Nira, Bred Pita, Nikite Mihalkova i mnogih drugih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike