Fasada u Dobračinoj decenijama u oronulom stanju! Svakodnevno preti da se obruši na prolaznike, a kada će biti obnovljena - niko ne zna

07.03.2023

18:30

0

Prema rečima Predraga Todorovića iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, oni više od 20 godina pokušavaju da dobiju pomoć od nadležnih

Fasada u Dobračinoj decenijama u oronulom stanju! Svakodnevno preti da se obruši na prolaznike, a kada će biti obnovljena - niko ne zna
Dobračina ulica - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Fasada zgrade Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Dobračinoj ulici broj 16 decenijama je u katastrofalnom stanju i gotovo svakodnevno preti zaposlenima i slučajnim prolaznicima da deo betona padne na njih i povredi ih.

Prema rečima Predraga Todorovića iz Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta, oni više od 20 godina pokušavaju da dobiju pomoć od nadležnih u cilju obnove fasade koja već dugo propada.

- Duže vreme smo u pregovorima sa Gradom Beogradom, jer se zgrada nalazi u katastrofalnom stanju. Bezbroj puta smo se obraćali i Ministarstvu prosvete, i opštini Stari grad, i Skupštini grada Beograda povodom obnove fasade, nema gde nismo urgirali, ali konkretan odgovor nikada nismo dobili - kazao je on za 24sedam

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Todorović ističe da je Fizički fakultet početkom 2023. uspeo da dobije građevinsku dozvolu, posle čega su angažovali firmu koja im je uradila projekat sanacije fasade. 

- Sve to je platio fakultet. Međutim, ta firma je procenila da nam je za obnovu fasade potrebno oko 250.000 evra. Fizički fakultet taj novac nema, tako da smo sada u potrazi za neophodnim finansijama - naveo je naš sagovornik. 

On je dodao da se slična stvar dogodila i 1992. godine, kada je fakultet takođe platio izradu projekta, ali da oni ni tada, nažalost, nisu imali sredstva da plate sanaciju. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Očigledno je da su finansije kamen spoticanja, a od nadležnih nemamo nikakav konkretan odgovor - kazao je naš sagovornik. 

Takođe, Todorović za 24sedam napominje da on i ostali zaposleni godinama imaju probleme sa delovima fasade koji s vremena na vreme otpadaju, kao i da se nekoliko puta dogodilo da je prilikom pada fasada oštetila parkirane automobile ili pogodila prolaznike, koji su, na sreću, prošli samo sa lakšim povredama.

Šta kažu iz opštine Stari grad?

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović za 24sedam je istakao da je u toku priprema predloga i predračuna za oko 20 zgrada čija bi fasada trebalo da se renovira u ovoj godini.

24sedam/Goran Sivački
Predsedsnik GO Stari grad Radoslav Marjanović

- Ideja opštine Stari grad je da se napravi predlog za zgrade čije bi fasade trebalo da se rekonstruišu. Mi smo razgovarali sa direktorom Fizičkog fakulteta i obišli Institut za meteorologiju kako bismo se uverili u aktuelno stanje fasade. Trenutno je u toku izrada projekta, koji finansira Grad Beograd, a da li će se ta fasada naći u tih 20 objekata koji će biti obnovljeni u ovoj godini, još uvek nije poznato - objasnio je Marjanović za 24sedam.

Takođe, predsednik GO Stari grad je napomenuo da se Institut za meteorologiju nalazi u zgradi koja ima zaštitu Zakona o kulturnom dobru.

Zgradu projektovao poznati srpski arhitekta 

Na uglu Simine i Dobračine ulice broj 16 nalazi se zgrada podignuta oko 1900. za braću Konstantina i Nikolu Z. Popovića, koja je rađena po projektu arhitekte i profesora Nikole Nestorovića

Postoje podaci da je na tom mestu još 1881. godine postojala zgrada, koja je davana u zakup Velikoj školi, a kasnije je služila kao Zoološki muzej Beogradskog univerziteta. 

S obzirom na to da su braća Popović imala juvelirsko-zlatarsko-časovničarsku radnju, koja je četvrt veka (od 1880. do 1905. godine) bila vodeća u beogradskoj čaršiji, kao i da su posedovala veliki broj kuća u Beogradu, najverovatnije je da je ovaj objekat služio isključivo za rentu.

Danas se u zgradi braće Popović nalazi Institut za meteorologiju Fizičkog fakulteta. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike