Pazi, pada fasada! Alarmantna situacija u centru Beograda: Sve više oronulih zgrada, poznato kada će moći da ih renoviraju

12.02.2022

08:45

0

Krajem 2021. započeta obnova čak 14 fasada u ulicama Kralja Petra i Gospodar Jovanovoj

Pazi, pada fasada! Alarmantna situacija u centru Beograda: Sve više oronulih zgrada, poznato kada će moći da ih renoviraju
Kondina Cover - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Deo fasade koji je proteklih dana pretio da se obruši u Kondinoj 26 podsetio je stanare Starog grada da je veliki broj zgrada na toj opštini star i da je vreme za njihovu obnovu. 

Dve nedelje u centru grada visio je deo fasade, težak nekoliko desetina kilograma, koji je ugrožavao bezbednost svakog građanina koji bi tuda prošao.

Pored stanovnika, ugroženi su bili i parkirani automobili. Ipak, na inicijativu opštine Stari grad fasada je sanirana, tačnije postavljena je zaštitna mreža preko terasa ovog stambenog objekta i krova. 

- Pričao sam sa upravnikom ove zgrade i trebalo bi u martu, kada izađe javni konkurs za obnovu fasada, da se stanari ovog stambenog objekta prijave - rekao je predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović za 24sedam.

Dakle, renoviranje starih fasada neće moći dapočne pre proleća.

Takođe, Marjanović je u intervjuu za 24sedam nedavno rekao da je krajem 2021. započeta obnova čak 14 fasada u ulicama Kralja Petra i Gospodar Jovanovoj.

- One su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, zbog čega imaju veliku kulturno-istorijsku vrednost, kako za našu opštinu, tako i za prestonicu naše zemlje. Zajedno sa Gradom Beogradom pripremili smo 33 projekta, te ćemo 2022. godine obnoviti preostale fasade. Ovaj projekat obnove fasada finansira Grad zajedno sa JKP "Gradsko stambeno" - kazao je tada predsednik Starog grada.

Oronule fasade nisu retka pojava

Hodajući prestoničkim ulicama, a naročito centrom grada, građani ne mogu a da ne primete veliki broj starih zgrada, čije fasade prete da se obruše. 

Velika opasnost najčešće preti građanima kada se jače vremenske nepogode "sruče" nad Beogradom, a upravnici stambenih zajednica tada postave traku i obaveštenje da preti opasnost od padanja fasade.

Sličan prizor na zgradi reporteri 24sedam zabeležili su u Resavskoj ulici, kod broja 14, gde su se stanari ovog dela grada više puta susretali sa "padajućim" fasadama.

Takođe, mnoštvo starih zgrada moguće je videti i u Dobračinoj ulici, gde vrlo često upravnici znaju da okače natpis na kome piše: "Pazi, pada fasada". 

Ove ulice nisu usamljeni slučajevi u prestonici, ali svakako je dobra stvar što je opština Stari grad zajedno sa Gradom Beogradom pokrenula akciju sanacije fasada u samom srcu prestonice. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike