Košava ruši sve pred sobom, pa čak i fasade! Stanari Labudovog brda jedva sačuvali živu glavu (FOTO)

13.10.2021

09:30

0

Prilikom jučerašnjeg obilaska ovog dela Rakovice reporteri 24sedam zatekli su razbacane delove fasade, malter i stiropor svuda oko zgrade

Košava ruši sve pred sobom, pa čak i fasade! Stanari Labudovog brda jedva sačuvali živu glavu (FOTO)
24sedam/Goran Sivački

Stanari zgrade u Ulici Jedanaeste krajiške divizije 41, na Labudovom brdu, već danima strepe kada izlaze iz svog ulaza, jer je pre pet dana počela da otpada fasada sa ove višespratnice.

Prilikom jučerašnjeg obilaska ovog dela Rakovice reporteri 24sedam zatekli su razbacane delove fasade, malter i stiropor svuda oko zgrade.

Prema rečima Tatjane Stanković Stefanov, supruge upravnika zgrade, fasada je počela da otpada sa zadnjeg dela višespratnice pre šest dana.

24sedam/Goran Sivački
 

- Prvo je deo otpao sa šestog i sedmog, a potom i sa ostalih spratova. Nažalost, ovo nije prvi put da se dešava ovako nešto - rekla je ona.

Kako je ona istakla, ovo je treći put da se fasada obrušila. 

- Prvi put je otpala sa prednje strane, pre nekoliko godina, ali su je tada investitori renovirali o svom trošku. U ovom delu Labudovog brda naleti vetra su veoma jaki, zbog čega svake godine strepimo kada počne da duva košava - objašnjava za 24sedam Tatjana.

24sedam/Goran Sivački
 

Naša sagovornica podseća da je fasada prvi put urađena pre 11 godina, kada su, kako kaže, dozidana još četiri sprata na postojećih osam.

- Fasada više nije pod garancijom, te ćemo ovog puta morati sami da finansiramo saniranje. Kontaktirali smo s jednim od investitora, međutim, on nam je rekao da nije više u tom poslu i da ne može da nam pomogne, dok su druga dvojica nedostupna - navodi Tatjana.

Zamalo izbegnuta tragedija

24sedam/Goran Sivački
 

Sa zadnje strane zgrade, gde je otpala fasada, stanari prolaze često, pogotovo kada tu privremeno parkiraju automobile kako bi lakše uneli stvari koje su kupili, ali i kada šetaju svoje kućne ljubimce.

- Kada nosimo neke kabaste stvari ili kada se vraćamo iz kupovine, koristimo zadnji ulaz i kroz podrum dolazimo do lifta, pošto do prednjeg ulaza u zgradu ne možemo da dođemo kolima. Šetala sam psa tuda, pet minuta pre nego što je pala fasada. Srećom, tragedija je izbegnuta, ali je neko ozbiljno mogao da nastrada. Posledice su mogle da budu katastrofalne - objasnila je za 24sedam Tatjana.

Zgrada je nadzidana 2010. godine

24sedam/Goran Sivački
 

Zgrada u Ulici Jedanaeste krajiške divizije useljena je sedamdesetih godina prošlog veka, a kako je za 24sedam objasnila Jelena Ivić, stanarka ove višespratnice, zgrada je 2010. nadzidana.

- Ovo su vojne zgrade, koje su veoma stabilne i pogodne za doziđivanje. Pošto zgrada nije imala fasadu jer je izlivena betonom, dogovor sa investitorima je bio da nadzidaju četiri sprata i da urade kompletnu fasadu na zgradi o svom trošku - rekla je Jelena za 24sedam

24sedam/Goran Sivački
 

Ona ističe da su tokom doziđivanja uklonjene protivpožarne stepenice koje su povezivale ovu zgradu sa susednom, što, kako Jelena kaže, predstavlja potencijalnu opasnost za sve stanare.

- Od tada su u zgradi bila dva požara, ali, srećom, nije niko nastradao - zaključila je naša sagovornica. 

Ko snosi troškove i krivicu?

Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije za 24sedam je objasnio kakva je procedura u ovakvim slučajevima.

Stanimir Spasić, Printscreen/YouTube
 

- Za održavanje fasade na zgradi zadužena je stambena zajednica. Ukoliko fasada padne i nekoga povredi ili ošteti nečiji automobil, odgovorna je stambena zajednica, dok se ne utvrdi, ukoliko postoji, pojedinačna odgovornost vlasnika posebnog dela ili samostalnog dela, koji je prouzrokovao štetu. U slučaju kada se radi o elementarnoj nepogodi koja predstavlja višu silu, potrebno je dokazati da je šteta nastala iz propusta, odnosno lošeg održavanja - kaže Spasić.

On ističe da je za utvrđivanje odgovornosti i krivice nadležan sud, a ukoliko se nekom građaninu dogodi da bude povređen u ovakvom slučaju, potrebno je da ode na lekarski pregled, a nakon toga da se sa kompletnom lekarskom dokumentacijom obrati sudu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti