Radoslav Marjanović za 24sedam o najvažnijem projektu: Linijski park će za Starograđane biti ono što je Ada za Čukaričane

02.01.2022

08:20

0

Predsednik ove opštine govorio je za naš portal o budućim projektima koji će znatno poboljšati kvalitet života Starograđana

Radoslav Marjanović za 24sedam o najvažnijem projektu: Linijski park će za Starograđane biti ono što je Ada za Čukaričane
Radoslav Marjanović - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Svaki građanin ili (ne)slučajni turista, koji po prvi put oseti energiju i duh Beograda, odmah će se uputiti ka samom srcu grada ne bi li video neke od najvećih znamenitosti srpske prestonice, mesta kao što su Trg republike, Kalemegdan, glavna štrafta Knez Mihailova i popularno šetalište “25. Maj".  

Sve ove kulturne znamenitosti, iza kojih se kriju zanimljive anegdote srpske istorije, upravo se nalaze na opštini Stari grad, za koju je njen predsednik Radoslav Marjanović, u intervjuu za 24sedam, rekao da predstavlja lokomotivu kosmopolitskog Beograda. 

- S obzirom na to da sam rođen i odrastao na Starom gradu, kao i da moji prijatelji i moja porodica tu žive, za mene je ova opština najbitnije mesto na svetu - rekao je Marjanović.


Šta je sve od projekata urađeno u 2021. godini na Starom gradu?
24sedam/Goran Sivački
 

U godini koju ispraćamo uradili smo sve ono što smo obećali Starograđanima- uređivali smo stambene ulaze, obnavljali fasade, izgradili parkove i organizovali besplatne programe kako za mališane tako i za penzionere, trudnice i porodilje. Najznačajniji i najkrupniji projekat koji smo realizovali je program "Stari grad misli na zgrade" u okviru kojeg su obuhvaćene 324 zgrade na teritoriji naše opštine. U tim stambenim objektima okrečeni su ulazi, obnavljena ulazna vrata, postavljeni novi video-nadzori, protivpožarni aparati, novi poštanski sandučić i staklenici a tamo gde je bilo potrebno menjani su krovovi. Svakoj stabenoj zajednici uplaćena su sredstva u iznosu od 300.000 dinara, a početkom sledeće godine opština će raspisati novi ciklus projekta kojim će biti obuhvaćeno novih 330 zgrada.

Krajem godine započeta je obnova 14 fasada u Ulicama Kralja Petra i Gospodar Jovanovoj, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, zbog čega imaju veliku kulturno-istorijsku vrednost kako za našu opštinu tako i za prestonicu naše zemlje. Zajedno sa Gradom Beogradom pripremili smo 33 projekta, te ćemo 2022. godine obnoviti preostale fasade. Ovaj projekat obnove fasada finansira Grad zajedno sa JKP "Gradsko stambeno".

Kada je reč o besplatnim programima, u 2021. smo pokrenuli uslužni centar u kojem svi zainteresovani građani mogu da se prijavljuju za njih. Za naše najmlađe organizovali smo besplatne programe na Sportsko-rekreativno-poslovnom centru "25. maj - Milan Gale Muškatirović", gde su deca od 1. do 4. razreda imala mogućnost da pohađaju treninge iz osam različitih sportova. Organizovali smo i besplatnu školu plivanja, a za predškolce smo organizovali i učenje nemačkog, engleskog i francuskog jezika. Sve programe osmislili smo i realizovali u saradnji sa našim vrtićima i osnovnim školama. Odziv za prviciklus besplatnih programa premašio je naša očekivanja, a verujem da je tome doprinela celokupna situacija prouzrokovana virusom korona. Takođe, u saradnji sa Fondacijom za igru napravili smo besplatnu školu baleta i plesa, dok smo sa Teniskim centrom "Novak" za decu organizovali besplatnu školu tenisa. Pored toga, zajedno sa Gradom osnovcima od 2. do 6. razreda podelili smo tablete, koji su se pokazali kao vrlo korisni u obrazovnom sistemu, s obzirom da se u njima nalaze besplatni udžbenici. Takođe, za predškolce smo obezbedili i besplatne udžbenike radne listove za pripremnu nastavu za polazak u prvi razred.

Milan Maričić/ATA Images
 

Za penzionere smo kreirali beslatan program u skladu sa njihovim potrebama - sredom i petkom obezbeđen je besplata termin za plivanje, realizovano je preko 20 različitih radionica, od crtanja do dekupaža. Za njih je organizovana i joga na otvorenom, a uz poštovanjesvih epidemioloških mera organizovani su izleti i rstarenja. Svi ti programi za penzionere su namenjeni da oni svoje slobodno vreme provode dosta aktivno i da imaju kvalitetne i sadržajne programe. Sa udruženjima penzionera formirali smo "Senior centar" koji na jedan sveobuhvatan način ima za cilj da pomogne našim najstarijim sugrađanima u različitim aspektima. 

Takođe, opština Stari grad je izdvojila 15.000 dinara za svako prvorođeno dete, dok je ranije ta cifra bila 10.000.

Na koji projekat ste najponosniji u prethodnoj godini?

ATAImages/ Antonio Ahel
 

Najponosniji smo što smo u borbi protiv pandemije postigli najbolji rezultat kada je vakcinacija u pitanju. Napravili smo dobru saradnju između opštine i lokalnog doma zdravlja, gde smo imali veliki broj opštinskih volontera koji su pomagali, pogotovo starijim građanima, da se vakcinišu i revakcinišu. Kada se sve sabere, podaci pokazuju da je na Starom gradu vakcinisano 80 odsto ljudi, čime smo dali svoj doprinos kao lokalna samouprava u borbi protiv pandemije i to nam je zapravo omogućilo da u nastavku godine, programe koje smo planirali, krenemo da realizujemo.

Koji projekat će biti najznačaniji za opštinu Stari grad u novoj 2022. godini?

Za opštinu će biti najznačajniti projekat koji radi Grad Beograd, a to je izgradnja Linijskog parka. Naravno, mi kao opština imamo svoj deo posla, a to je rešavanje pravno-imovinskih odnosa. Ovim projektom Stari grad će dobiti jedan veliki park, sa novim pešačkim koridorima, trim i biciklističkim stazama, novim igralištima, javnim prostorima gde će građani moći da provode svoje slobodno vreme, i sa velikim zelenim površinama i drvećima koje će biti zasađeno duž celog poteza. Linijski park se najvećim delom nalazi na našoj opštini, te će građani dobiti jednu zelenu oazu u srcu Starog grada i to je nešto što sigurno predstavlja direktno poboljšanje kvaliteta života svih naših stanara. Očekujemo da krene da se realizuje početkom naredne godine. Radovi će se odvijati fazno, prva faza kreće od Beton hale do bazena 25. maj, od njega duž istoimenog naselja, na Dorćolu, gde je pasarela. Po mom mišljenju to će biti najbolje mesto za provođenje slobodnog vremena, kao što je Ada za Čukaričane, to će biti Linijski park za nas!

Planirate li u narednom periodu ozelenjavanje centra grada?

U 2021. smo sredili tri parka koja se nalaze na našoj opštini - jedan u Pančićevoj, drugi na uglu Mike Alasa i Solunske ulice, i treći u Despota Đurđa. Te zelene oaze su danas pune dece i Oni su opremljeni novim mobilijarom i tartanom. Takođe, u vrtiću "Lipa" obnovili smo zapušteni prostor, tačnije dvorište ove predškolske ustanove u kome deca provode najviše vremena. Ozelenjavanje i sređivanje parkova pokazalo se kao potreba građana Starog grada.

S obzirom da građani u centru grada gube i po pola sata u traženju slobodnog parking-mesta, da li opština Stari grad ima u planu izgradnju podzemnih garaža?

Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat
Planirana garaža u Vlajkovićevoj ulici

 

To je definitivno najveći problem na teritoriji naše opštine i on ne može jednostavno da se reši. U planu su dve podzemne garaže, jedna u Vlajkovićevoj, a druga u Fruškogorskoj ulici. U toku je izrada njihovih projekata i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Garaža u Vlajkovićevoj će imati 280 parking-mesta, a u Fruškogorskoj nešto manje. Planirao je da 30 posto bude namenjeno za stanare, po sličnom modelu kao što je u garaži na Obilićevom vencu.

Tokom ove godine, a u saradnji sa JP "Parking servis", uveli smo parking-senzore koji predstavljaju meru kako da vozači brže dođu do slobodnog parking-mesta. Oni se nalaze na potezu od Francuske do Tadauša Košćuška i od Dušanove do Vasine ulice. Planirano je da senzore širimo u toku naredne godine. Takođe, tokom sledeće želimo da zonu, koja subotom traje do 14 sati, produžimo do uveče, kao što i radnim danima, jer je ogroman pritisak na parkiranje, kada vikednom veliki broj ljudi i građana sa drugih opština dolazi u centar grada, tako da je tada praktično nemoguće naći slobodno mesto.

Koliko je novca predviđeno za Stari grad ovogodišnjim budžetom Grada Beograda?

24sedam/Goran Sivački
 

Stari grad je ove godine dobio budžet od 417 miliona dinara, dok smo prethodne imali 329. To povećanje će nama na lokalnom nivou dosta značiti, pre svega zbog realizacije svih ovih projekata o kojima sam govorio. Godine 2021. prvi put smo imali participativno budžetiranje, gde smo zvanično poslali svim građanima formular u kojem oni mogu da napišu šta je važno da se uradi u njihovom komšiluku, tako da je svaki građanin Starog grada kroz naš lokalni časopis dobio mogućnost da da svoj predlog.

Koji su bili predlozi građana Starog grada?

Oni su obično predlagali rešavanje komunalnih stvari u njihovom kraju, poput čistijih ulica, obnova fasade, povećanja broja đubrijera i kanti na određenim lokacijama, uređenja zelenih površina koje su zapuštene ili izrada novih, sređivanje polomljenih klupa, nove žardinjere i slično. Takođe, dobili smo peticiju, koju je potpisao veliki broj građana, za pretvaranje jedne zelene površine u park. Problem za to nam je rešavanje pravno-imovinskih odnosa, ali se nadam da ćemo kao opština uspeti to da rešimo.

Po čemu biste izdvojili Stari grad od ostalih opština u Beogradu?

24sedam/Goran Sivački
 

S obzirom da sam ja rođen i odrastao na Starom gradu, kao i moji prijatelji i moja porodica, za mene je ona najbitnije mesto na svetu. Izdvojio bih je po kvalitetu života, po mogućnostima koje opština pruža, pogotovo jer se veliki broj institucija i ustanova koje su građanima potrebne za svakodnevne stvari nalazi u krugu od nekoliko kilometara. Takođe, na Starom gradu se nalazi različit broj kulturnih sadržaja, pozorišta, muzeja, kao i sportski centar. Građani koji žive na Starom gradu utiču na društvene sfere. Ljudski i lokacijski spoj na Starom gradu za mene predstavlja jedno mesto gde postoji pozitivna energija. Stari grad je zapravo lokomotiva jednog kosmopolitskog grada - Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike