Na današnji dan pre 264 godine osnovana je bolnica u Zemunu: Ona danas važi za najstariju na Balkanu!

25.02.2023

07:20

0

Autor: Milica Mališ

Nova zgrada bolnice nalazila se u Bežanijskoj 47, a ova zgrada i dalje postoji, samo je u međuvremenu popravljena i proširena 1805. i 1806. godine

Na današnji dan pre 264 godine osnovana je bolnica u Zemunu: Ona danas važi za najstariju na Balkanu!
Copyright Profimedia

Na današnji dan 1784. godine osnovana je najstarija bolnica na Balkanu, a u pitanju je današnji Kliničko-bolnički centar "Zemun".

Od sredine 18. veka, na području Zemuna, u verskim opštinama javljaju se prve bolnice (hospitali).

Zemunska bolnica nastala je spajanjem dve konfesije - katoličkog i pravoslavnog karantina.

24sedam/Goran Sivački
 

Rimokatolička crkvena opština je 1758. godine formirala bolnicu, a Zemunci srpske nacionalnosti imali su zgradu u neposrednoj blizini Nikolajevske crkve. 1775. godine, obe bolnice dobijale su pomoć od opštine.

Generalna komanda je 1784. godine odlučila da smanji troškove za izdržavanje bolnica i naredila da se uredi samo jedna bolnička zgrada sa dovoljnim prostorom da primi bolesnike svih veroispovesti i da se uvede samo jedna bolnička kasa pod upravom Magistrata. Proces potpunog spajanja, prvenstveno fizičkog, trajao je deceniju ili nešto više.

Iako su finansijski ujedinjene, bolnice su nastavile još jedno vreme da rade u odvojenim objektima. Fizičko spajanje bolnica dovršeno je 1795. godine. Od tada do danas Zemunska bolnica je radila neprekidno, čak i tokom ratova. Ona je danas prerasla u savremeni kliničko-bolnički i obrazovni centar.

Dolazak dr Vojislava Subotića ključan za bolnicu

Razvoj Zemunske bolnice u 19. veku bio je obeležen poboljšanim uslovima rada i većim brojem pacijenata. Dolazak dr Vojislava Subotića u bolnicu bio je jedan od ključnih trenutaka u unapređenju njenog rada.

Njegovim dolaskom nastupa novo doba Gradske bolnice koja „postaje savremeno lečilište”.

Wikipedia
Dr Vojislav Subotić

Bolnička kuhinja pretvorila se u operacionu salu u kojoj su počeli prvi hirurški zahvati mladog operatora. Prva, bilateralna ovariektomija, obavljena je 1883. godine, a 1887. godine dr Subotić, četvrti u svetu, operiše cistu pankreasa. Hirurgiju je pratio razvoj anestezije i prvi podaci datiraju iz 1898. godine kada se vodi posebna knjiga po nazivom „knjiga narkoze“. Te godine upisano je 78 bolesnika operisanih u opštoj anesteziji.

Nova zgrada bolnice nalazila se u Bežanijskoj 47, a ova zgrada i dalje postoji, samo je u međuvremenu popravljena i proširena 1805. i 1806. godine.

Najstarija bolnica na Balkanu danas je i moderno porodilište, a u ovoj ustanovi radi 1.00 zdravstvenih radnika.

Snadbevena je sa 650 kreveta, što joj omogućuje da pacijentima pruži svu potrebnu negu. Broj pacijenata na godišnjem nivou je oko 20.000.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike