Skriveni dragulji o kojima se malo zna: Ulicama Zemuna nekada su hodali Rimljani

12.06.2021

08:02 >> 10:18

0

Takođe, deo Zemuna, gde prestaje Glavna ulica, zove se Muhar, po zdanju koje su 1909. podigla braća Ivan i Mijat

Skriveni dragulji o kojima se malo zna: Ulicama Zemuna nekada su hodali Rimljani
Zemun panorama - Copyright Profimedia

Opština Zemun i njene ulice kriju duboku i zanimljivu istoriju koja se proteže kroz čitav jedan vek, poput poznatih lica koja su sedela u starim kafana i ulicama kojima su nekada hodali Rimljani.

O skrivenim draguljima o kojima se malo zna, na društvenoj mreži Tviter, Jevrejin u srcu napisao je čitav niz zanimljivih priča o Zemunu, koje mi prenosimo u celosti.

Deo Zemuna, gde prestaje Glavna ulica, zove se Muhar, po zdanju koje su 1909. podigla braća Ivan i Mijat, kada su iz Like došli u Zemun. Bila je to najveća i najlepša kuća u Zemunu, po kojoj se ceo kraj i danas zove Muhar. Braći su sa početnim kapitalom u trgovini pomogli zemunski Jevreji, a po varoši se pričalo da su braća na placu palate pronašla ćup pun zlatnika.

Da li je to istina ili ne, ne znamo, ali znamo da Ivan Muhar nije Jevrejima zaboravio dobročinstvo, pa je za vreme rata čuvao porodicu Leona Hajma.

Na Muhar se nastavlja Ulica Cara Dušana. Nekada se zvala Josifa II, zatim Cara Dušana, tokom okupacije bila je Ulica princa Eugena i onda opet Cara Dušana. Mnoga dvorišta u njoj kriju lagume i srećni su oni koji su u njih imali priliku da se spuste.

Glavnu i Cara Dušana spaja Trg Branka Radičevića. Nekada je tu bila Petrovaradinska kapija i kuća u kojoj je živeo Branko Radičević. Danas malo šta, osim imena trga i grobova pesnikove majke i bake na zemunskom groblju, ne svedoči o Branku i Zemunu.

Preko puta Muhareve palate se nekada nalazila ozloglašena kafana “Srbijanac”. Taj deo je strahovito stradao u savezničkom bombardovanju.

Stare zemunske kuće su ovde zamenjene neprikladnim zgradama. Srećom, tu je izgrađeno i pozorište, današnji “Madlenijanum”.

U blizini je Bežanijska ulica, kojom su još i Rimljani hodali. Već stotinama godina ovo je trgovačka ulica. Na jednom ćošku Glavne stoji i stari bunar, koji podseća na neka davno prošla vremena.

Pročitajte još

Preko puta, na drugu stranu, ka Dunavu, gde je nekad bila kafana “Srbijanac”, počinju Njegoševa i Karamatina. Malo niže, na uglu Gajeve i Zmaj Jovine, po svoj prilici se nalazio rimski forum (tu su, u dvorištu kuće berberina Oberinga nađeni brojni arheološki ostaci starog Rima).

Kako Jevrejin kaže, preozbiljna je Zemun varoš da se 2000 i kusur njegovih godina stavi u jedan tvit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike