"Mog oca su na stolici nosili niz stepenice kada je imao infarkt": Voždovčani muku muče sa starim liftovima, ponuđeno im je jedno rešenje

24.02.2023

07:02

0

U JKP "Gradsko stambeno" za 24sedam navode da je reč o liftovima koji su stari skoro pet decenija, a čiji je radni vek 25 godina

"Mog oca su na stolici nosili niz stepenice kada je imao infarkt": Voždovčani muku muče sa starim liftovima, ponuđeno im je jedno rešenje
Popravka lifta - Copyright Profimedia

Stanari Crnotravske ulice, koji žive u "pet solitera", mesecima muku muče sa starim liftovima koji, kako tvrde, dva sata rade, pa dva sata ne rade. 

Jedna sugrađanka je na društvenoj mreži Fejsbuk nedavno objavila da je reč o liftovima zgrade u Ulici Saše Simeunovića 24 (bivša Crnotravska 13), koji su u nadležnosti JKP "Gradsko stambeno"

- U pitanju su tri lifta u zgradi koja ima više od 18 spratova, a koji su kompletno renovirani 2008. godine. Radnici iz "Gradskog stambenog" dolaze i odglave lift, on radi dva sata i nakon toga opet ne radi. Uvek su isti kvarovi i simptomi. To tako traje mesecima - požalila se ona. 

Printscreen/Facebook
 

Ova Beograđanka dodaje da ne pamti kada su sva tri lifta radila duže od sata. 

- Stanari naše zgrade većinom su bake i deke. Mog oca su na stolici nosili niz stepenice kad je imao infarkt. Verujem da nam svaki taj dolazak lepo naplate - napisala je ona na Fejsbuku. 

Šta kažu u "Gradskom stambenom"?

U JKP "Gradsko stambeno" za 24sedam navode da je njihova stručna služba poslednji put bila na ovoj adresi 20. februara 2023. godine. 

- Tom prilikom je zamenjena dioda upravljanja, a lift je pušten u rad istog dana. Uvidom u istoriju intervencija zaključuje se da se ne ponavljaju isti kvarovi - kazali su oni.

Takođe, u "Gradskom stambenom" navode da je reč o liftovima koji su stari skoro pet decenija, a čiji je radni vek 25 godina.

Profimedia
 

- S obzirom na to da liftovi imaju 27 stanica, te da je u zgradi čak 136 stanova, oni rade gotovo neprekidno, te je kompletan remont ili njihova zamena novim liftovima jedino rešenje na duži rok. U tom slučaju stanari od JP "Gradsko stambeno" mogu da računaju na stručni nadzor, garanciju i otplatu na do 60 mesečnih rata, uz početak plaćanja po završetku posla, putem objedinjenih uplatnica JKP "Infostan tehnologije" - objasnili su iz ovog preduzeća za 24sedam

Na pitanje da li je stambena zajednica obaveštena o činjenici da liftovi u ovoj zgradi moraju biti zamenjeni novim, naši sagovornici ističu da stanari o tome moraju da se informišu kod svog upravnika.

Pixabay
 

- Što se tiče cene eventualne ugradnje novih liftova, nemoguće ju je predvideti bez detaljnog predmera i predračuna stručnih službi, jer ona zavisi od mnogo faktora, kao što su tip lifta (putnički ili teretni), proizvođač, dimenzije, broj stanica, vrsta materijala, obim potrebnih građevinskih i radova druge vrste - objasnili su iz "Gradskog stambenog". 

Razlog čestog kvara - starost liftova

Iz "Gradskog stambenog" navode da je starost uobičajeni razlog čestog kvara na liftovima. 

- Reč je o dotrajalosti skoro svih mehanizama i velikoj opterećenosti u vidu gotovo dvadesetčetvoročasovne upotrebe svakog dana u godini. Treba dodati i korišćenje putničkih liftova kao da su teretni, što dodatno opterećuje već preopterećene liftovske konstrukcije. Uzimajući sve to u obzir, čak se i ne može reći da su kvarovi izuzetno česti, ali će, ukoliko izostane generalni remont ili zamena novim liftovima, u narednom periodu biti sve učestaliji - zaključili su za 24sedam iz ovog javnog komunalnog preduzeća. 

Cena novog lifta od 25.000 evra pa naviše

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
Stanimir Spasić 

Kako je za 24sedam svojevremeno ispričao Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, problem u našoj zemlji je to što su liftovi stariji od 30-40 godina.

- U to vreme su postojale određene tehničke norme koje je trebalo ispuniti, kao što danas postoje neke druge, nove, kojima se treba voditi. Cena novog lifta se kreće od 25.000 evra pa naviše, i to sve zavisi od proizvođača. Takođe, varira i cena remonta, pa tako, na primer, metar sajle košta od jednog do tri evra - pojasnio je tada Spasić.

Naš sagovornik je napomenuo da je situacija slična kao i kod kupovine automobila - ukoliko kupite polovan, češće ćete biti kod majstora - te zbog toga misli da je za stanare bolja opcija da se odluče za kupovinu novog lifta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike