Istražujemo: Koliko bi mogla da košta zamena starih liftova sa otplatom na 10 godina

09.07.2021

07:30 >> 11:14

0

Autor: Jovana Vrećo

Demontaža stare i ugradnja nove opreme trajala bi čitav mesec

Istražujemo: Koliko bi mogla da košta zamena starih liftova sa otplatom na 10 godina
Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Zamena starog lifta u zgradi novim mogla bi stanare da košta i duplo više od početne cene, ukoliko bi se plaćalo tokom deset godina, jer to onda podrazumeva i produženu garanciju i održavanje tokom čitave decenije, kaže za 24sedam Nikola Vasić, koji ima servis za ugradnju i popravku liftova.

Čitava “zavrzlama” oko starih i pokvarenih liftova krenula je još pre skoro dva meseca, kada su na adrese 4.000 stambenih zajednica stigla obaveštenja da će, ukoliko ne budu reagovali, ostati bez liftova u zgradama.

Pre nekoliko dana nadovezao se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je obelodanio da će stanarima koji žele da zamene lift Grad pomoći dotacijom u vrednosti 10 odsto cene radova, kao i mogućnošću otplate na deset godina. Prvi konkrus biće objavljen u oktobru.

Pročitajte još:

– Pozvaćemo stambene zajednice koje žele da menjaju liftove da mi kao Grad uložimo deset odsto od ukupne cene, stanari će sami da biraju firmu koja će da izvodi radove i dozvoljavamo da se naplata preko Infostana sprovodi na deset godina – rekao je Vesić.

On je dodao da se na taj način prvi put omogućuje da ljudi dobiju deset odsto vrednosti lifta, koje će platiti Grad Beograd, i da to bude na rate koje mogu sebi da priušte.

Pixabay/ greissdesign

Za cenu jednog – dva

Nikola Vasić iz firme “ANND Vasić”, servisa za ugradnju i popravku liftova, za 24sedam objašnjava kako bi ovaj način zamene liftova udvostručio iznos koji stanari moraju da plate.

– Lift košta između 18.000 i  25.000 evra, ali kad se uzima na kredit banke ili Grad daje garancije, to izađe, maltene, duplo više – priča naš saogovornik.

On ističe da, kada se daje ponuda, tu se uračunava i demontaža starog lifta, ugradnja novog, garancija na deset godina, kao i održavanje.

– Sve to se uračunava u cenu. I tako, umesto da lift košta do 30.000 evra, biće duplo. Tako ste za cenu jednog mogli da ugradite dva – navodi naš sagovornik.

Pročitajte još:

Na pitanje koliko bi zamena lifta, istovremeno, mogla da “košta” stanare živaca, odnosno koliko traju takvi radovi, Vasić objašnjava:

– Postojeći lift se ne isključuje dok se novi ne postavi. Tu je prvo dva meseca pripreme, od projektovanja, izrade, uvoza, a potom je potrebno 15 do 20 dana da se on ugradi. Sami radovi na objektu traju do mesec dana, što ne pravi veliki haos u zgradi.

Podsetimo, kako je ranije rekao za 24sedam Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, problem u našoj zemlji je što su liftovi stari više od 30 godina i u to vreme su postojale određene tehničke norme koje je trebalo ispuniti, kao i što danas postoje neke druge, nove, kojima se treba voditi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike