Otpala fasada na Medaku, stanari strahuju za svoje živote: Kada betonske ploče počnu da padaju, to će biti kao bombardovanje! (FOTO)

10.08.2022

06:45

0

Morala sam da stavim veliki suncobran u dvorište zgrade kako nam delovi fasade ne bi padali na glavu, rekla je stanarka Zorica Matunović za 24sedam

Otpala fasada na Medaku, stanari strahuju za svoje živote: Kada betonske ploče počnu da padaju, to će biti kao bombardovanje! (FOTO)
Medak - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Stanari Medaka, koji žive u Ulici Radovana Simića Cige broj 34, godinama muku muče sa fasadom koja otpada, a upravo takva situacija dogodila se u ponedeljak, kada je velika betonska ploča pala na zemlju. 

Naime, ogromna betonska ploča neko vreme je visila sa najviše tačke na zgradi, a zatim se u popodnevnim satima obrušila i završila u dvorištu ovog stambenog objekta, tik uz prozor stanara koji žive u suterenu. 

Privatna arhiva/Zorica Matunović
Deo fasade koji je visio pre nego što je završio na zemlji

Oko zadnjeg dela zgrade sada je postavljena narandžasta traka, ali je betonska ploča tu i dalje.

Prema rečima stanarke Zorice Matunović, koja živi u suterenu zgrade, sitni delovi fasade, tačnije betona, non-stop otpadaju sa ovog stambenog objekta. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Suncobran koji stanare štiti od fasade

- Morala sam da stavim veliki suncobran u dvorište zgrade kako nam delovi fasade ne bi padali na glavu. Baš u tom prostoru, gde je fasada pala, širim veš i često se tu igram sa unukom. Sva sreća pa nismo bili kod kuće kada se to dogodilo - kaže ona za 24sedam

Naša sagovornica objašnjava da su stanari već nekoliko puta zvali JKP "Gradsko stambeno" s molbom da neko dođe i sanira fasadu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Oni su pre pet ili šest godina došli na našu adresu i renovirali samo prednji deo zgrade. Tada su rekli da zadnji deo ne mogu da srede, jer, kako su tada kazali, ako počnu da ga sređuju cela fasada ima da otpadne - kaže ona za 24sedam

Zorica dodaje da će nadležni očigledno nešto da preduzmu tek kada neko bude stradao. 

- Kada betonske ploče počnu da padaju, to će biti kao bombardovanje - kaže ona. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Betonska ploča koja je pala u dvorište zgrade

Portal 24sedam kontaktirao je upravnik ove zgrade, koji je kazao da su već nekoliko puta pisali "Gradskom stambenom" zbog fasade na zadnjem delu zgrade.

- Inspekcija je izašla na teren i postavila traku, i to je to. Iz "Gradskog stambenog" s vremena na vreme dolaze i premazuju fasadu nečim, verovatno da zidovi ne bi vlažili ili kako bi učvrstili te betonske ploče. Videćemo da li će se fasada renovirati ili ne - kaže upravnik za 24sedam.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Pored fasade, stanari imaju i problem sa šahtovima oko zgrade, posebno kada su padavine obilnije. 

- Oko zgrade imamo četiri ili pet šahtova koji se uvek napune kada padne kiša. Tada nam se podigne nivo vode u dvorištu, a unutar zgrade se uvek oseća smrad na fekalije. Ali svaki put kad smo ih zvali da nam ispumpaju šahtove oni su nam odgovarali da nemaju nalog za našu zgradu - zaključuje Zorica Matunović.

Šta kažu u "Gradskom stambenom"? 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Portal 24sedam kontaktirao je JKP "Gradsko stambeno" ne bi li saznao da li će se na spornoj zgradi izvoditi dalji radovi u cilju bolje bezbednosti stanara.
 
- Odmah po saznanju da je došlo do oštećenja na fasadi zgrade, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove je kontaktirao upravnika i naložio mu da preduzme hitne mere na obezbeđenju prostora oko oštećenog dela objekta i otklanjanju opasnosti po okolinu i život i zdravlje ljudi. Mesto je odmah vidno obeleženo postavljanjem odgovarajuće signalizacije u zoni gde preti potencijalna opasnost korisnicima i prolaznicima - naveli su za 24sedam iz "Gradskog stambenog".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Takođe, oni su dodali da se profesionalni upravnik obratio njihovom preduzeću sa zahtevom za da se izvedu neophodni radovi u cilju otklanjanja nastale opasnosti.

- "Gradsko stambeno" u skladu sa zakonom i internim propisima pokrenulo je proceduru za izvođenje radova kojima se otklanja opasnost od nastalih oštećenja - zaključili su iz ovog preduzeća.

Stambena zajednica u ulici Radovana Simića Cige broj 34 u Beogradu ima zaključen ugovor sa JKP "Gradsko stambeno" o održavanju zajedničkih delova zgrade.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike